AU FOST ODATA CA NICIODATA COLUMBOFILI CU ADEVARAT PASIONATI DE ZBOR……
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 19 martie 2014
IN MEMORIA MARELUI COLUMBOFIL SEVERINEAN TITI GROZA
Inca din anul 1987, in Severin se organizau concursuri de zbor. Pasiunea pentru porumbei de durata si altitudine se materializa prin concursuri organizate profesionist de oameni dezinteresati de standarde, functii sau foloase materiale de pe urma porumbeilor.
Ceea ce veti vedea in acest clip din anul 1992 este istoria filmata a concursurilor cu porumbei, niste imagini care nu mai au nevoie de nici un comentariu.
O sarbatoare!!! Asa era considerata fiecare zi in care un arbitru le trecea pragul.
Avem cu totii multe de invatat din aceste imagini de arhiva.
Pe aceste filmari sunt prezentate doua etape de zbor ale crescatorului Ghitan Ion iar regretatul Titi Groza este arbitrul de la cea de-a doua etapa care se gaseste undeva in jurul minutului 32 in cel de-al doilea film.
Echipa Lumea-Columbofilă.ro are onoarea sa va prezinte aceste filmari unice si va ureaza vizionare placuta!
9,747 total views, 1 views today
Comentarii
14 comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.
Columbofili adevarati , competitii de inalt nivel !
Este fantastic ca aceste concursuri cu porumbei de altitudine si durata aveau loc inca din acei ani .
1992…Tot respectul !
De apreciat este si aspectul porumbeilor ; zburatori de Severin puri , zburatori de Severin originali , fara infuzii de tippler , ciung de Ploiesti sau zburator de Beograd .
Eu sunt convins caci crescatorii Mehedinteni mai au foarte multe exemplare cu acest fenotip (rasa pura).
Va doresc , sanatate si succes in activitatea columbofila!
asta se numeste pasiune.nu se tine seama ca te afli deasupra apartamentelor vecinilor .am fost si eu la cineva sus pe bloc acolo la voi dar nu mai stiu la cine .as fi vrut sal mai vad si eu pe dul groza .am poze cu el la o festivitate de premiere la targoviste .miar fi placut sa vedem mai multe filmari de la mai multi crescatori .va dati seama ce valoare au aceste filmari ?felicitarile mele .
Buna seara!
Multumim pt.acest topic deosebit!Din cate observ,incet,incet,acest site ,,prinde aripi” la adevaratii pasionati ai porumbeilor de agrement si nu numai…sper din tot sufletul ca-n viitorul apropiat sa avem com.si de la fostii si actualii Campioni din TOATE ASOCIATIILE TARII!!!Numai dicutand si schimband impresii,in limita bunului-simt,vom face un PAS INAINTE!!!Vant in pene si inca o data:VALOAREA FACE DIFERENTA!!!
Ca si jucatorii de Galati si zburatorii de Severin – puri , sunt patrimoniu natioal .
In perioada 1950 – 1990 , asa aratau porumbeii din rasa zburator de Severin – originali . Ii gaseai in peste 100 de crescatorii , din orasul Drobeta Turnu Severin , fiind peste 5000 de exemplare , in acei ani .
Durata de zbor era 3-6 ore , zbor constant , cu peste 80 % din durata zborului , prestata pe palier de puncte si disparitie .
Au fost zburatori de foarte mare inaltime .
Rasa aceasta de porumbei a fost standardizata national in anul 1990 de Comisia Nationala de Standardizare , comisie condusa de domnul Bonatiu !
Standardul din 1990 aprobat de domnul Bonatiu si de comisia nationala de standardizare pe care o conducea la acea vreme , fiind reconfirmat in anul 2014 de catre comisia nationala de standardizare a A.C.P.J.G.-RO .
Cele doua comisii de standardizare , cea condusa de domnul Bonatiu in 1990 si cea condusa de domnii Cornea Mihai si Barboianu Ionut in 2014 , au standardizat aceasta rasa aducad-o in acest fel , in vitrina raselor romanesti de prestatie .
Sunt porumbei foarte frumosi si foarte buni .
Viitorul acestei rase este pe maini bune , existand atat cativa crescatori batrani , cat si cativa crescatori tineri , care pastreaza rasa nealterata !
In urmatorii ani , asteptam porumbeii din aceasta rasa cu fise de zbor , sa fie prezenti in toate marile expozitii nationale , fiind o rasa a carei evolutie sau involutie va necesita o atentie sporita si o monitorizare severa la nivel national .
Va dorim succes si avem incredere in profesionalismul dumneavoastra .
Luati exemplul din topicul de mai sus !
Donule Lucian , ce li se cere crescatorilor rasei zburator de Severin , este o chestiune elementara , este o chestiune de bun-simt …
Problema lor s-a discutat atat la expo. Bucuresti – 2013 , cat si la expo. Cluj – 2014 .
1.Porumbeii care participa in competitii trebuie sa faca parte obligatoriu din cadrul rasei respective , deci sa corespunda ca fenotip (aspect) standardului rasei zburator de Severin ;
2.Sa presteze , conform standardului ; si aici lucrurile sunt si mai clare si mai simple :
– ,, Porumbeii care fac parte din rasa Zburator de Severin , sunt porumbei cu zbor concentric , deasupra crescatoriei , sunt porumbei la care cea mai mare parte din durata zborului se desfasoara la inaltimi mari si foarte mari , deci pe palier de puncte sau disparitie .”
Pana la urma , la nivel national , se va urmarii corectitudine oamenilor , nimic altceva .
Oltenii sunt oameni demni , domnule Lucian si eu cred ca nu vor risca sa isi pateze obrazul , zburand in competitii porumbei care nu apartin standardului rasei zburator de Severin , adica tippleri , zburatori de Beograd , etc., sau hibrizi ai acestora .
Acum chiar exista aceste filmari si toti cei din comisii au un termen de comparatie …
As vrea sa stiu , daca crescatorul la care s-a facut filmarea de mai sus (acum 22 de ani) , mai traieste !
Va felicit si va respect !
Aici se discuta despre niste fillmari unice din istoria competitiilor de zbor.
Din respect pentru persoanele care apar in video nu voi permite ca discutia sa degenereze in certuri interminabile despre cum arata, cum ar trebui sa arate sau cine are puri si impuri (vezi discutiile pe tema standardului de pe alt site).
Ramaneti la discutii colegiale fara intepaturi si acuze subtile. Genul de discutii care le-am auzit in aceasta filmare…….
Referitor la comentariul nr. 5 si la intrebarea daca mai traieste persoana la care au fost filmate cele doua etape de zbor in anul 1992 , pot sa va raspund ca traiesc , cresc in continuare porumbei , sunt in competitii , avand aceeasi pasiune , ca si la 30 de ani .
Sunt multi alti columbofili mehedinteni in situatia domnului Ghitan ; faptul ca nu sunt cunoscuti la nivel national , se datoreaza lipsei promovarii lor si a clasamentelor cluburilor in care au activat .
In plus , este si vina lor ca pe parcursul anilor nu si-au prezentat porumbeii , cu fise de zbor , in marile expozitii nationale .
Izolarea si ignoranta , nu duc la nimic bun !
La noi in Bucuresti , atat promovarea rezultatelor , cat si participarea cu porumbeii in expozitiile nationale , este o problema care s-a rezolvat de foarte mult timp .
Intoarcerea din Germania a domnului Piussi Torino , a deschis noi orizonturi pentru tot ceea ce inseamna , porumbei de zbor si agrement !
Cele doua topice prezentate succesiv , cel cu porumbei din rasa jucator de Galati si cel cu porumbei din rasa zburator de Severin , ne demonstreaza cat de bine se diferentiaza cele doua rase ca fenotip .
Chiar daca din cate se cunoaste , jucatorul de Galati a stat la baza rasei zburator de Severin , diferentele dintre cele doua rase sunt evidente , ele fiind inconfundabile !
Zburatorii de Severin , anii 1992 , prezentati in filmare , incanta ochiul crescatorului printr-un uniformism care greu mai poate fi gasit la alte rase .
Rasa foarte bine definita , ca si caractere fenotipice si genotipice , zburatorul de Severin are un univers propriu.
Chiar si ideia ca ar semana catusi de putin cu tipplerul englez , este o afirmatie eronata si o dezinformare grosolana .
Daca ca aspect , din imaginile filmate se vede clar ca cele doua rase nu au nimic in comun si la capitolul manifestare in zbor , tipplerul englez si zburatorul de Severin , au prestatii cu totul diferite !
Aceasta rasa , sta cu demnitate , in nomenclatorul raselor romanesti .
Felicitari columbofililor care mai au si in prezent porumbei puri , din rasa zburator de Severin !
Aceste exemplare trebuiesc inmultite si selectate .
felicitarile mele pentru acest topic. porumbeii din acest videoclip sunt zburatorii de severin puri. acestia faceau deliciul tuturor crescatorilor din severin in acei ani si cu mult inainte. cat de frumos arata cerul severinului plin de stoluri de acesti porumbei, iar cand ii asteptai acasa coborau din inaltul cerului unu mai frumos ca altul. ce vremuri….. oricum, la ora actuala sunt destule crescatorii de zburatori de severin in rasa pura incat se poate revitaliza rasa fara nici un fel de probleme. speram ca tineretul columbofil din severin sa urmeze mentalitatea batranilor care au creat si fixat aceasta superba rasa cu prestatia in zbor specifica rasei. acest lucru este posibil doar selectand in cadrul rasei.
Felicitari tuturor columbofililor, celor care muncesc pentru salvarea si conservarea tuturor raselor romanesti, asa cum au fost ele create si standardizate.
Si nu in ultimul rand, FELICITARI d-lui GHITAN ION pentru accesul acordat tuturor la arhiva dumnealui prin aceste filmari istorice.
VANT IN PENE TUTUROR!!!
Severinul iese la rampa ; isi face aparitia si omul numarul 1 , al clubului Phoenix , nimeni alcineva decat domnul Danubianu Viorel.
Viorel este omul care a spart gheata si a cerut , sa fie adusa si in curtile [,,MEMBRIILOR CLUBULUI PHOENIX “] , comisia de standardizare a A.C.P.J.G.-RO !
Salut Costy !
Am vorbit si eu la telefon , de acum doua saptamani , cu cei de la Drobeta Turnu Severin si intradevar cei de la clubul domnului Danubianu au o atitudine corecta si transparenta !
Exemplul lor , trebuie sa il urmeze si alte cluburi .
Suntem totusi in 2014 , iar oamenii trebuie sa inteleaga ca a venit timpul sa ne aliniem normelor nationale si internationale .
A ne izola , a fugii , nu este o solutie …
Felicitari celor de la clubul Phoenix pentru decizia luata!
Sa aderi la lumea columbofila , la nivel inalt , este un pas pe care in viitor toate cluburile mici si necunoscute trebuie sa il faca .
Ii asteptam pe baietii din clubul domnului Danubianu , la expozitiile nationale si la toate evenimentele columbofile ce vor avea loc in anul 2014 , la nivel national .