Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 6 mai 2016

Am gasit un articol aparut in 2009 pe site-ul adevarul.ro, o prezentare a columbofilului Mihai Cornea in anul 2009.
Acum 2 ani, Lumea-columbofila a lansat un sondaj columbofil prin care fiecare a putut vota care crede ca este numele cel mai important din trecutul si prezentul columbofiliei romanesti de agrement. SONDAJ COLUMBOFIL
Nu este surprinzator rezultatul sondajului care-l are ca invingator chiar pe domnul Cornea.
ARTICOL 2009
Columbofilul a reuşit să standardizeze 13 rase de porumbei din România la nivel european şi să reprezinte ţara noastră în domeniu în afara graniţelor.
Pasiunea pentru porumbei o are de la şase ani, de la vecinul său. „În primele zile de şcoală am dus porumbei la şcoală, pe lângă abecedar”, îşi aduce aminte Mihai Cornea. Prima participare la expoziţie a fost în anul 1980, la doar 10 ani.
„La vremea aceea, copiii sufereau de lipsa de activităţi. Atunci, în afară de sport şi câte un cenaclu, nu aveai cu ce să-ţi umpli timpul. Şi atunci, mi-am dedicat o mare parte din timp porumbeilor”, povesteşte clujeanul.
Campion din copilărie
Primele cupe şi titluri de campion interjudeţean şi naţional de tineret le câştigă în ’84 şi ’85. În 1986, la doar 16 ani, ajunge campion naţional absolut la partea de zbor şi joc cu porumbei din rasa jucători de Galaţi. În acelaşi an, a făcut parte din lotul naţional al României la Expoziţia europeană a ţărilor socialiste.
„Se lansează porumbeii şi au un regulament de zbor. Sunt care merg în aer, fac cercuri şi se dau peste cap, au un fel de joc. Sunt care merg, zboară în cercuri, merg în despariţie, vin jos şi revin. Se punctează zonele de înălţime şi timpul de zbor”, explică Mihai Cornea.
Din 1984 este membru fondator al Asociaţiei Columbofile „Albastros” din Cluj-Napoca, la care a fost preşedinte între 1999 şi 2006. „Exista asociaţia de crescători de porumbei de ornament şi aceasta a noastră, unde era foarte mult tineret”, povesteşte columbofilul.
Participări în afara ţării
Din 2006 participă la expoziţii în afara ţării, în acest an reuşind să obţină titlul de campion european la Expoziţia Europeană pe Rase de la Székesfehérvár, Ungaria, cu un porumbel din rasa Jucător de Ardeal. Din 2006, înfiinţează Uniunea Generală a Crescătorilor de Porumbei, Păsări şi Animale Mici din România, afiliată la Entente Européenne, federaţia europeană care are circa trei milioane de membri. Una dintre cele mai mari realizări a uniunii este că a reuşit standardizarea europeană a 13 rase româneşti de porumbei, care se adaugă celor nouă standardizate de crescători români din Germania. A organizat foarte multe expoziţii, dintre care cea mai reuşită o consideră pe cea din luna ianuarie a acestui an, de la Expo Transilvania. „Este spaţiul care ne oferă cele mai bune condiţii şi am beneficiat şi de sprijinul conducerii, care ne-a stabilit o chirie mai mult decât modică”, spune Mihai Cornea. În luna noiembrie a acestui an vor participa la Expoziţia Europeană de la Nistra, Slovacia, unde va participa în premieră un lot naţional şi va fi organizat şi un stand de prezentare al României. Un stand similar au prezentat la Expoziţa Naţională a Germaniei din noiembrie 2008, unde i-au impresionat pe toţi cu recuzita adusă din ţară.
Ce înseamnă titlul de campion european pentru dumneavoastră?
Cred că reflectă, într-un fel sau altul, munca pe care am depus-o în toţi aceşti ani. Privită de afară, multora li se pare foarte simplă columbofilia. Dar din interior este destul de grea, pentru că urmăreşti să atingi un standard. Fiecare rasă are un standard, care este ca un şablon.
Care sunt rasele dumneavoastră favorite?
Eu cresc acum Jucătorii de Galaţi, pe care-i cresc de 30 de ani. Pe lângă aceasta, rasele mele de suflet sunt Jucătorul de Ardeal şi Gât-golaşul românesc. Aceasta este singura rasă din lume cu gâtul gol în întregime.
Profil
Născut în 2 ianuarie 1970, la Cluj-Napoca
Studii: Liceul Industrial nr. 3
Ocupaţie: Asociat Pensiunea 7
Ce-i place
Îi place să-şi petreacă timpul cu copii, practicând sporturile auto. „Eu n-am putut să-l practic la cel mai înalt nivel, dar cu copii mei cred că am reuşit. Îmi place pescuitul, dar nu am timp de el”, spune clujeanul.
Ce nu-i place
„Minciuna. Sunt omul care am spus întotdeauna ce am avut de spus şi din această cauză am pierdut mult în viaţă. Multe lucruri nu-mi plac, asta-i viaţa, dar nu depind de noi”, spune Mihai Cornea.
3,315 total views, 1 views today
Despre autor
Felicitari! Un articol frumos si educativ!
Mihai Cornea este un mare crescator de porumbei si este omul care a dus colubofilia porumbeilor de ornament din Romania in Europa Flicitari stima si respect pentru asemenea oameni ca Mihai