De vorbă cu Botezatu Gabriel (Crescator de Rolleri de Birmingham)
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 30 decembrie 2017
1. Câți ani aveți și de când creșteți porumbei ?
R: Am 39 de ani. Am avut in copilarie cativa porumbei pe balcon la bloc,dar din anul 2012 m-am mutat la casa si mi-am construit prima cusca pentru porumbei, asadar cresc porumbei de 5 ani.
2. De ce această rasă ?
R: Am ales sa cresc aceasta rasa deoarece iubesc jocul porumbeilor.
3. Ce alte rase ați mai crescut de-a lungul timpului ?
R: Am mai crescut cativa voiajori standard in copilarie si 2 ani jucatori de Galati.
4. Participati in competițiile oficiale cu aceasta rasa ?
R: Momentan nu particip in competitii deoarece nu am reusit sa selectez in acesti trei ani de cand cresc aceasta familie de porumbei,un kit cu adevarat competitional. Plus de asta, nu cred ca suntem noi, cei cativa crescatori de birmingham din tara, pregatiti pentru o competitie cu kit de 20 de pasari arbitrat dupa regulamentul international deoarece suntem cu totii in formare!
5. Ce v-a facut sa renuntati la rasa autohtona si sa alegeti rollerul de Birmingham ?
R: La rasa jucatori de Galati nu mi-a placut faptul ca nu sunt uniforme cat de cat pasarile ca si valoare la prestatia in aer. Adica, mai concret din 7 perechi de porumbei nu am reusit sa scot intr-un an nici un pui cu adevarat bun. Stiu ca nu am avut rabdare deoarece este o rasa foarte complexa, insa eu merg pe principiul ca roata este descoperita,eu vreau doar sa ma joc cu ea! Nu sa ma chinui eu sa o descopar! Am realizat ca nu este ceea ce caut. Uitandu-ma pe diverse site-uri columbofile, am gasit un clasament in care aparea un crescator pe nume Cartas Catalin care a concurat cu rolleri de Birmingham. Stiam de existenta acestei rase, dar nu mai vazusem niciodata in zbor aceasta rasa. L-am contactat pe Catalin si am cumparat de la el 10 pui de rolleri de Birminhgam. In acea vreme aveam o cusca mica. Am bagat galatenii intr-o cusca de iepuri si am bagat birminghamii in locul lor. Cei 10 pui s-au invatat imediat si la doua saptamani deja zburau o ora in stol compact.Dintre acestia unii mai faceau si cate 1-2-3 tumbe. Vazand acest lucru am renuntat definitiv la galateni. Uitandu-ma pe Youtube la acesta rasa, am vazut un filmulet din Olanda cu un kit, al lui Heine Bijker in finala Word Cup Fly din anul 1998. Atunci am realizat cat de raspandita este acesta rasa in lume si ca exista o cupa mondiala la care din 700-800 de paticipanti de pe planeta,se califica in finala 70-80. Apoi, documentandu-ma mai departe, am realizat ca in acel filmulet concurentul este de fapt cel mai mare campion la kit de 20 de pasari, mai exact 4 cupe mondiale, fiind singurul din istoria competitiei. Am ramas atat de placut impresionat de jocurile simultane vazute in acel filmulet incat mi-am propus sa imi cumpar cateva perechi de porumbei de la el.L-am contactat pe internet pe prietenul meu Ovidiu Maftei si cu ajutorul lui am reusit sa il contactez pe olandez si sa cumpar 3 perechi de porumbei de la el, asta in anul 2013, anul in care el a iesit campion mondial pentru a patra oara. Au ajuns porumbeii acasa in Romania in ianuarie 2014. De atunci i-am inmultit foarte bine si ma bucur zilnic de prestatia lor in lunile in care ii zbor. Acesta rasa se potriveste perfect crescatorilor care nu au mult timp de oferit porumbeilor, adica practic am timp sa urmaresc exact evolutia lor deoarece zborul lor este undeva intre 50-100 minute.
6. Cum vedeți competițiile cu porumbei de agrement în acest moment ?
R: Competitiile cu porumbei de agrement sunt in plina dezvoltare. Eu am foarte multi prieteni prin tara care cresc galateni si ii mai vizitez cand au etape de zbor. De alte competitii cu alte rase de agrement nu prea am cunostinte,doar din ce mai vad pe internet ,deoarece aici la mine in zona nu predomina voiajoristii. Anul acesta am avut ocazia sa fiu invitat de catre Laszlo Farkas la concursul national al Ungariei pentru calificarea la Cupa Europeana. Acolo am vazut cu adevarat ce trebuie sa urmarim noi defapt in selectia acestei rase.
7. Au inceput sa se inmulteasca crescatorii de roller in Romania, luati in calcul si organizarea de competitii oficiale ?
R: Daaa ! Crescatorii acestei rase au inceput foarte mult sa se inmulteasca in ultimii ani. Noi ar trebui doar sa centralizam evolutia lor catre selectia corecta si catre performanta in competitii!
8. Cu ce lot de porumbei începeți un an competițional ? (matcă și lot de zbor)
R: Anul acesta bag la matca 12 perechi din care intentionez sa scot 3 serii de pui. Nu am pasari la zbor deoarece m-am mutat din vechea locatie si nu vreau sa risc incercand sa invat porumbeii la noua locatie. Efectiv o iau de la 0 cu zborul.Abia astept primii pui!!
9. Ce regim alimentar folosiți pentru porumbeii din matcă, dar pentru lotul de zbor ?
R: Pentru matca folosesc diverse mixuri cu boabe cat mai diverse si cat mai rotunde. Lotul de zbor il hranesc cu cate 20 grame per pasare. Hrana este compusa din grau,orzoiaca si sorg in proportii egale,dar administrate separat. Lotul de zbor il hranesc doar odata pe zi,mai exact dupa ce se lasa pasarile din zbor.
10. Ce metode de antrenament folosiți ?
R: Ca si metode de antrenament, anul incepe in felul urmator: dupa ce intarc prima serie de pui,ii mut separat in kitbox si dupa ce se invata bine sa zboare, ii zbor zilnic doar seara cu 2 ore inainte sa se intunece, apoi la fel procedez si cu urmatoarele serii de pui. Ideal este sa fie la fiecare serie cat mai multi porumbei cu varste cat mai apropiate. Cand incep sa se definesca dupa sexe,mut separat femelele de masculi in kitbox-uri diferite. Cand incep sa zboare aproximativ o ora si sa tina stol compact incep sa ii zbor fiecare echipa cu o zi pauza. Pasarile care incep sa joace in primele luni, acelea au sanse putine de a deveni pasari bune, deoarece nu reusesc sa invete sa zboare de ajuns si la un moment dat vor incepe sa cada.
11. Ce tratamente le administrați porumbeilor de-a lungul anului ?
R: Nu administrez nici un tratament, acesti porumbei sunt la fel de vitali ca si gutanii!
12. Care sunt criteriile după care formați o pereche pentru matcă ?
R: Eu sunt de parere ca primul factor este acela de a vizita cat mai multi crescatori ai rasei pe care o cresti,pentru a putea face diferenta si a realiza unde te afli.
14. Ce rasă sau rase de porumbei i-ați recomanda unui tânăr începător ?
R: Desigur i-as recomanda rolleri de Birmingham, deoarece sunt foarte usor de crescut si sunt uniformi ca si valoare in mare parte, adica produsul corespunde descrierii si instructiunilor de functionare.
15. Cum vedeți columbofilia și concursurile cu porumbei de agrement peste 10 ani ?
R: Suntem in plina dezvoltare, pe langa asta au inceput mai multi crescatori sa aduca pasari de pe la crescatoriconsacrati si cu siguranta viitorul suna bine!
Vă mulțumim și vă urăm succes în continuare !
4,255 total views, 1 views today
Comentarii
13 comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.
Felicitari!
Ceea ce nu pot intelege este de ce in acesti ani, nimeni nu si-a asumat rolul de lider pentru a uni crescatorii intr-o competitie.
Doritori sunt, material genetic exista din belsug, cadru legal deasemenea. Deci, roata este. Mai trebuie decat sa va jucati cu ea.
Foarte frumos,interesant si educativ interviul. Abea astept sa pot vedea pasarile tale Gabi si sa vad ce inseamna si jocuri simultan si nu jocuri pe rand ca la galateni. Te salut si iti doresc sa ajungi cat mai sus.
Anul trecut au concurat 2 baieti sub egida roller club.din punctul meu de vedere in primul rand trebuie sa ne gasim un arbitru care sa aiba experienta la acesta rasa.Laszlo Farkas a promis ca vine sa ne arbitreze cand suntem pregatiti.eu sper ca in toamna anului viitor sa reusim sa organizam un concurs cu tineret.este posibil ca restul baietilor sa aiba kiituri de pasari batrane cu care vor putea sa concureze la primavara.daca reusim sa ne strangem minimum 5 creacatori pentru primavara anului 2019 vom putea avea si noi un calificat in finala cupei europei care a luat amploare in ultimii ani.anul acesta un sarb a castigat cupa.dar inainte de toate trebuie sa ne asiguram sa avem cu totii cate un kit de 15-20 porumbei cu adevarat performant.
Tin sa metionez ca la momentul cand m-am apucat de galateni si pe toata perioada in care i-am crescut am discutat zilnic cu Sorin Constantinescu.el a remarcat atractia mea catre jocul porumbeilor si mi-a recomandat rasa rolleri de birmingham.teoretic la el am auzit prima data de acesta rasa.ii multumesc enorm!
Vă salut domnule Gabriel !
Fiind o rasă care a pătruns recent în România , ne puteți da şi nouă mai multe detalii legate de felul în care aceşi porumbei se manifestă în aer ?
De exemplu :
– Cei cu origine bună , bine pregătiți , câte ore zboara ?
– La ce altitudine se desfășoară zborul ?
– Felul în care joacă … Lung , scurt , sincron ?
Vă mulțumesc anticipat !
Looks like a very nice site, but I can not read anything so have to get it translated.
Keep the good work going, very good!
Nice article, greetings from Hungary!
Sunt pasionat de aceasta rasa de când i-am văzut la Gabriel,mi-a vorbit foarte mult despre ei și mi-a arătat clipuri in care zburau. M-a surprins jocul lor și faptul că nu necesita foarte multa munca. Pentru că a văzut că îmi plac,mi-a spus că îmi va da 2 perechi și s-a ținut de cuvant, iar în aceasta vară mi-am construit porumbărie și mi-a dat păsările promise. Din 4 porumbei , acum am 10 și sper sa am cat mai multe în viitor.
Felicitări și mult succes in continuare!
Salut.un kit bine pregatit trebuie sa zboare in minim o ora si maxim 2.preferabil este sa fie zburati cu 2 ore inainte sa se intunece.zborul trebuie sa se desfasoare la medie inaltime iar porumbeii trebuie sa zbiare si sa joace deasupra crescatoriei stolul zburand in forma cifrei 8
Un stol ideal este de 20 de pasari.acestea trebuie sa joace simultan cat mai multe.jocul ideal este de aproximativ 10 metrii iar porumbeii trebuie sa il execute cat mai rapid.un porumbel bun executa tumbele oe spate fara sa se lase la final in coada sau pe parti.si apoi revine imadiat in stol.
Este preferabil ca stolul sa nu joace pana nu se inalta la medie inaltime.acesta rasa trebuie evaluata ca si valoare per stol nu pe pasare…….multi nu stiu asta si se lauda cu cate un porumbel care joaca 20 de metrii si zboara 20 minute.acel gen de exemplar nu eate bun de inmultit…
Atasez aici adresa pagina vea de sunphoto.am aici cateva metode de hranire si multe altele. http://Www.birminghamroller.sunphoto.ro
Felicitari si un mare Bravo! Succes la cupa europeana si bine’nteles la mondiale!!!