IDENTIFICARE DE…….. MORISCAR
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 11 martie 2014
Acesta este un pamflet si daca doriti, tratati-l ca atare
Din momentul in care a aparut standardul unei asa-zise rase, “moriscarul romanesc”, adeptii se chinuie sa gaseasca si pasarile care sa corespunda descrierii scriptice.
S-au trecut in standard caractere ca: gene simple. Canci!! Toti au genele duble. De asemenea…..coada pe latimea a minim 4 pene. Interesant. Adevarat Castaniu!!! Ne-au aburit ca joaca pe “n” parti cu snururi lungi si dese. Da de unde? Clasamentele oficiale arata cu totul altceva!
In concluzie, oamenii cauta cu disperare pasari care sa corespunda standardului conceput.
Am ales sa-i ajut sa-si regaseasca identitatea si, dupa indelungi cautari, am gasit pasarea ideala care corespunde descrierii “moriscarului”.
Se poate analiza:
CARACTERE DE RASA
Capul – de marime mijlocie, fruntea lata, usor bombata, in prelungire cu ciocul formeaza un unghi deschis, crestetul plat sau usor arcuit, ceafa rotunjita, nemotat sau cu un mot semicircular in zona cefei. Deseori apar exemplare la care se intalnesc mici rozete la baza ciocului, numite “sfirleze”. – corespunde
Ochii – pot fi de culoarea perlei, negri si, mai rar, galbeni. In mod frecvent apar ochi « sparti »(irisul peste pupila) sau « ciacari »(un ochi perla si celalat negru). Unicolorii au intodeauna ochii perla iar exemplarele albe au ochii negrii – corespunde
Genele – simple, late, de culoare alba sau usor galbena - bifat
Ciocul – de lungime si grosime mijlocie, drept (cu mandibulele inchise), usor indreptat in jos, de culoare alb sidefat sau usor umbrit, de maxim 14 mm masurat de la frunte la varf – corespunde cu mentiunea ca pare putin mai ciocos (se poate trece la defecte usoare)
Narile – mici si netede, pudrate cu alb - exact
Gitul – scurt, gros, purtat vertical, usor arcuit, cu barbie scobita - perfect
Pieptul – lat, bombat, scos in afara, pastreaza o tinuta usor ridicata spre partea anterioara. Abdomenul usor arcuit si bogat imbracat in pene – corespunde
Spatele– larg, drept, coboara usor oblic spre coada – corespunde
Aripile – lungi, late, purtate deasupra sau dedesubtul cozii (trenate) – da
Coada – lunga, lata, in repaus sunt vizibile cel putin 4 pene pe latime, formata din 12-16 retrice – perfect
Picioarele – scurte ca lungime, de culoare rosie,in general neincaltate. Unghiile sunt de culoare alba – corespunde
Tinuta – pieptul usor saltat, directie oblica spre coada – exact
Penajul – bogat, elastic si strins lipit de corp – bifat
Culoarea – se intilnesc in toate varietatile de culoare. Culoarea penajului trebuie sa fie intensa si lucioasa – corect
Desenul – in functie de repartizarea culorii pe corp, se intilnesc:
1. Unicolori (negru, rosu, galben, vanat, gut, castaniu, argintiu, alb, etc). Albii au intotdeauna ochii de culoare neagra;
2. Baltati (baltatura caracteristica este una asimetrica dar pot avea si anumite varietati de desen selectionat,………. – baltat pe gut, deci corespunde
Durata si maniera zborului – porumbel din grupa jucatorilor cu snururi lungi (roller), zbor de durata medie, la inaltime medie sau mica, mai putin la mare inaltime, jocul este des, executat in snururi lungi, tumbe efectuate pe spate sau lateral, pe-o parte sau pe doua parti, rapid . – aici proprietarul, avand in vedere ca poate fi singurul exemplar in viata din aceasta rasa, a decis sa nu-l elibereze, considerandu-l prea valoros.
Concluzia: un porumbel de 96 de puncte – excelent, sau chiar 97 – exceptional
Solicitam comisia de standardizare sa se autosesizeze, sa nu mai faca mofturi si sa ia act de porumbelul din poza in vederea standardizarii in cel mai scurt timp.
9,636 total views, 1 views today
Comentarii
14 comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.
singurul exemplar in viata :)) pacat ca nu are inel sa il bage in competitii
Esti tare, Ionut!
Este trecut de unu noaptea, insa am ras cu lacrimi!
Fabian, in primul rand este de plans nu de ras!
In al doilea rand, imi pare rau ca-ti spun tie asta dar, esti pe dinafara total de subiectul jucator de Galati si chiar “moriscar”.
Faci niste afirmatii cel putin uluitoare:
“Moriscarii au fost vazuti intotdeauna ca rasa separata, atat de catre romani cat si de catre straini. Oricat de “fanatici” pe zbor au fost autorii romani, au descris morfologic si ca aptitudini in aer moriscarii intr-un grup total distinct de ceilalti. Iar strainii i-au si categorisit ca o rasa separata, tocmai din simplul motiv ca nu aveau nici un orgoliu personal.”
Cand faci asftel de afirmatii banuiesc ca ai si niste argumente. Drept urmare iti solicit sa aduci dovezi ca autorii romani i-au vazut ca rasa distincta si ca aceiasi autori au fost “fanatici pe zbor”.
Si, daca se poate, spune-ne si noua care este experienta ta in cresterea jucatorului de Galati si, ulterior a “moriscarului” ca sa fi indreptatit sa poti face diferente intre cele doua “rase”.
Consider ca initiatorul proiectului a avut (sau asa se lauda) jucatori de Galati care, subit, s-au transformat (probabil intr-o noapte cu luna plina) in “moriscari” si poate da detalii tehnice despre cum s-au comportat in aer porumbeii dansului inainte si dupa ce li s-a pus stampila cu “moriscar” in fruntea aia lata si obtuza.
Sau poate a eliminat toti jucatorii de Galati si a achizitionat “moriscari” si in cazul asta ma insel eu…..
Numai dansul ne poate lamuri.
Deci mutam aici discutia de pe forum.
Inainte toti erau o apa si un pamant, toti erau Jucatori de Galati, indiferent cum aratau si cum prestau in aer. Dupa omologarea standardului la EE, multi crescatori s-au trezit, peste noapte, ca moriscarii lor au ramas pe dinafara, ca pasarile lor nu se mai incadreaza in standard. Problema este ca putini recunosc acest lucru si multi se agata in continuare de titulatura “Jucator de Galati”!
Stiu ca dispretuiesti clubul Zenit, dar este loc sub soare pentru toti, chiar daca avem alt sistem competitional so suntem doar o mana de oameni.
De-asta am si facut un proiect de standard pe care l-am inmanat celor din Galati, il vom adopta la nivel national si speram ca pe viitor si international: ca sa nu ramana “moriscarul” asta pe dinafara. Sa stea linistit unde-i este locul. In rasa de Galati.
Cat despre Zenit…..in primul rand nu cred ca exista. Deci nu am cum sa pretuiesc sau sa dispretuiesc ceva ce nu exista.
Si tot glumind, nu crezi ca exagerezi putin cu “o mana de oameni?
Pai, daca “o mana” inseamna cinci, anul acesta vom fi o mana de concurenti la Zenit.
Bine. Daca reusesti sa-i bagi pe toti intr-o rasa, aceasta se va numi tot Jucator de Galati?
Ce faci cu cei care nu joaca?
Ce faci cu cei care nu au altitudine si durata?
Nu-i rusinos sa spui ca ai jucatori de Galati care nu joaca sau care zboara 16 minute?
Parca jucatorul de Galati trebuia sa zboare mult, la mare inaltime si sa joace in snururi lungi la coborare . . .
Anul acesta concureaza tot clubul?
Nu-i bag eu nicaieri. I-au bagat toti autorii si toti crescatorii si toti cunoscatorii rasei…..si nu e nimic rusinos in a participa cu o echipa de jucatori de Galati varietatea joc care sa zboare 16 minute (cum zici tu) dar sa rupa pe joc.
IDEALUL (calea de mijloc) este, intr-adevar sa zboare mult, sus si sa joace lung si nu numai la coborare.
Dar hai sa nu deplasam discutia catre “galatean”. Este alt articol despre ceea ce consider eu a fi idealul de standard.
Aici vorbeam de idealul “moriscarului” pe care l-am gasit si l-am pozat pentru a-si face o idee unul ca tine cum arata.
Oricum viitorul porumbeilor cu origini in Galati nu tine de mine, sunteti multi altii care aveti experienta indelungata, cunostinte si un cuvant greu de spus in acest sens!
Doar ca-i foarte greu sa-i tii pe toti la un loc dupa normele europene, sunt mult prea diferiti ca aspect si aptitudini de zbor.
Am observat ca pentru majoritatea, normele astea europene sunt un fel de bau-bau sau chiar mai rau.
Cei care stiu ca nu este chiar asa, concep standarde ca cel al “moriscarului” fara sa le pese catusi de putin de sperietoarea numita EE.
Cine are urechi……sa auda,cine are ochi…..sa vada.
Domnilor va inselati , nu este unicul exemplar in viata , ci unicul mascul ! Eu fiind proprietarul unicei femele in viata . Si vreau sa va spun ca-si merita pe deplin numele de Moriscar Romanesc , prezinta multe tipuri de joc, sarba, braul, alunelul, hora, geamparale ( caracter de sorginte orientala ) … etc , etc .
http://s29.postimg.org/ib1r9urk7/95510173_USLQPZE.jpg
Se pare ca devenim agentie matrimoniala.
Invit proprietarii sa ma contacteze in particular pentru a-i pune in legatura, asfel creandu-se unica perche de moriscari originali.
Ma bucur ca aria de raspandire de care vorbea comisia de standardizare este foarte, foarte vasta.
Mai asteptam, poate mai apar exemplare. Cine stie?
casa de piatra
prietene asta aduce mai mult cu ciocosul de craiova i a pune o poza cu un ciocos de craiova sa vedem daca nu se aseamana ? pai ce facem acum ? hai sa ne batem joc de porumbei care joaca? si sa promovam metisi care care dupa ce ca arata ca naiba de beau apa din fundul sticlei ca au cioc de 3 cm nu vor face in viata lor o tumba dar culmea se numesc juc de galati domnilor porumbei se cresc de placere nu pt a putea fi vanduti si sa i facem asa cum se pot vinde mai bn , respect celor care se pat numi columbofili
nu pot intelege frustarea unor oamneni cand vorbesc de porumbei de joc … trezitiva oameni buni asta tre sa faca porumbei astia sa joace domnilor ca de asta se numesc asa