INTERVIU CU DOMNUL PIUSSI VITTORIO – TORINO
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 18 august 2014
Interviu publicat in anuarul A.C.P.J.G-RO pe anul 2013
Avem plãcerea sa vã prezentãm un interviu cu campionul absolut pe anul 2013 al grupei de zbor a jucãtorului de Galaţi, domnul Piussu Vittorio – Torino care, dupa un început de an dezastruos care i-a decimat 2/3 din porumbei, a avut puterea sã renascã precum pasãrea Pheonix şi sã demonstreze cã deţine un lot de mare valoare genetica. Sã-i aflãm secretele în cele ce urmeazã:
1. Câţi ani aveţi şi de cãnd creşteţi porumbei?
R: Am 65 de ani. Cresc porumbei de 58 de ani, din 1956 cu o pauzã cât am fost plecat in Germania.
2. V-aţi dedicat viaţa unei singure rase şi a unei singure varietãţi de culoare (balţatul pe vânãt) sau prin voliere v-a mai trecut şi altceva?
R: M-am dedicate unei singure rase, “galatenii”. Balţaţii pe vânãt nu au lipsit din voliere. Am mai avut şi alte varietãţi de culoare, in special pe negru.
3. Ce v-a atras aşa mult la aceastã rasã?
R: Zborul la înãlţime, jocul, formele diferite de osaturã, frumuseţea fiecãrei varietãţi de culoare.
4. Care sunt diferenţele între porumbeii de acum 40 de ani şi cei din prezent?
R: Fãrã limite. În special la frumuseţe, infuzia cu alte rase pentru clienţii necunoscãtori au fãcut din porumbei de zbor şi joc – porumbei “standard”. La cei de zbor si cei cu joc, mai puţn.
5. Dar diferenţele între crescãtori?
R: Din toţi crescãtorii vechi (in viaţa), nu cunosc nici unul care a avut mândria de a pãstra ce au creat parinţii “gãlãţeanunlui”. Cei vechi, actuali, cei noi, care iubesc şi cresc aceastã rasã, niciodatã, cât va fi rasa, nu pot face ce au facut cei vechi. Minciuna şi prostia au înlocuit adevarul şi mãestria.
6. Numiţi 10 crescãtori care şi-au pus amprenta asupra evoluţiei acestei rase.
R: Alexandru Mazilu Ghionea, Spiru Constantinescu (sifonaru), Dumitru Vãtafu Sterea, Ionel Gheorghiu, Ion Chifan, Ştefan Cristescu, Dumitru Lefter, Vasile Mãrgineanu, Cristel Avramescu, Iulian Enachescu, Petrica Tanase, Mihai Ştefaniu, Matei Smadu, Mihai Ungureanu, etc.
7. Revenind în zilele noastre, cum vedeţi competiţiile cu porumbei de agrement în acest moment?
R: Dintotdeauna competiţiile au fãcut, fac şi vor face diferenţele între columbofili prin ceea ce realizeazã atât la frumuseţe cât şi la zbor. Atât timp cât nu se va confunda concurenţa cu rãutatea, totul va fi constructive.
8. Cu ce lot de porumbei din care faceţi selecţia plecaţi la începutul sezonului?
R: Dintotdeauna am selecţionat porumbei pentru o matcã de cel puţin 50 de perechi. La zbor plec cu un lot de cel putin 40-50 de porumbei.
9. Ce metodã de antrenament folosiţi?
R: Îi zbor în orice condiţii atmosferice. Niciodatã nu am zburat “la vaduvie”. Ţin cont de cum au ouat sau trebuie sã ouã fetele, gonitul la cuib, comportamentul bãrbaţilor, felul zborului şi multã, multã rãbdare cu fiecare porumbel în parte.
10. Ce regim alimentar folosiţi de-a lungul anului?
R: Hrana din toate seminţele, obligatoriu orzoaica, hrana mineralã, vtiamine nu in exces.
11. Care sunt tratamentele pe care le faceţi de-a lungul anului?
R: Deparazitare, salmonella, tricomonozã, vaccine paramixo iarna. Obligatoriu vitamine dupã antibiotic 2 zile.Vara, câteodatã, preventiv, dezinfecţie totalã, medicamente pentru mai multe boli cu vitamine dupã.
12. Credeţi cã existã vreo reţeta prin care porumbeii sã zboare/joace mai bine?
R: Din auzite şi din ce practicã unii concurenţi, sunt multe metode. Eu personal, niciodatã nu am folosit, nu folosesc şi nu voi folosi decât selecţia naturalã ţinând cont de calitate. Nu-mi dau seama ce plãcere ai când şti cã ai dopat porumbeii. Zborul şi jocul la “galaţeni” este complet altul faţã de toate rasele de zbor şi joc.
13. Care sunt criteriile pentru a forma un cuplu de matcã?
R: Este rasa în care obligatoriu trebuie sã ţi cont de calitate şi dupã aceea de frumuseţe. Fiecare varietate de culoare are particularitaţile ei atât la frumuseţe cât şi la joc şi zbor. Un cuplu de matcã dacã îl faci unilateral ori pentru frumuseţe ori pentru zbor ori pentru joc, ajungi la porumbeii pe care-i vedeţi. Un cuplu de matcã se face numai cunoscând arborele genealogic, tinând cont de calitatea fiecãrui component iar puii obţinuţi sã-i zbori şi sã vezi pe care din pãrinţi îl moşteneşte. Este foarte greu fãrã ucenicie.
14. Ce rasã sau rase de porumbei i-aţi recomanda unui tânãr începator?
R: În general, orice începãtor, cã e tânãr sau mai în vârstã, ar trebui sã cãlãtoreascã mult, sã urmãreascã şi sã cearã sfaturi de la cei care au cele mai bune rezultate şi dupã aceea sã se decidã ce vor creşte. Dacã cred cã o rasã ca “galãţenii” (nu spun de alt erase), se fac cu bani şi fãrã mulţi ani de muncã, rãbdare şi aptitudini, se înşealã. Şi pe timpuri, şi astãzi au fost şi sunt multe diferenţe între columbofili şi realizãri.
15. Cum vedeţi columbofilia şi concursurile cu porumbei de agrement peste 20 de ani?
R: Toate discuţiile actuale expoziţiile şi concursurile de zbor nu pot duce decât la progres în columbofilie. Dar, la rasa “gãlãţeni”, datoritã rãului facut în ultimii ani, eu personal vãzând câţi crescãtori dispar, câti renunţã la aceastã rasã, rãutãţii, necunoaşterii rasei, schimbãrii rasei din zbor şi joc în “standard”, nu-i vãd un viitor bun. Peste câţiva ani, nu 20, vom vedea douã extreme: standard nedefinit şi zburãtori şi jucãtori din ce în ce mai puţini.
Mulţumim domnule Torino şi vã urãm succes in anul 2014.
R: Vã mulţumesc pentru întrebãri şi ar trebui ca orice crescãtor de porumbei sã-şi spunã parerea. Este un chestionar constructiv.
6,341 total views, 1 views today
Comentarii
4 comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.
Felicitarii domnului torino pt rezultatele obtinute la concursurii ,pt implicarea la completarea standardului juc de galatii ,si pt toate actiiuniile din cadrul uniunii
Cand spui Piussi Torino, spui altruism !
Piussi este omul caruia ii pasa ce se intampla in aceasta tara, in domeniul columbofil si nu numai.
La situatia financiara pe care o are si la statutul sau, ar fi putut sa stea linistit si relaxat langa familia sa si langa porumbeii sai ; insa el a ales sa faca din noapte zi, sa lupte pentru destinele columbofiliei, pentru dreptate si pentru adevar !
Problemele DUMNEAVOASTRA, ale columbofililor, au fost preluate de domnia sa si in acesti ani, nu si-a gasit linistea, pana cand albul a devenit alb si negrul a fost negru !
Luptand cu ipocrizia si delasarea, Torino va ramane in istoria columbofiliei, ca un luptator neegalat si un rebel adevarat !
1.MULTIPLU CAMPION NATIONAL IN COMPETITII DE ZBOR , 2.PRESEDINTE DE ASOCIATIE , 3.PRESEDINTE DE CLUB , 4.PERSOANA DE BAZA IN UNIUNE , CE SI-AR PUTEA DORII MAI MULT UN PASIONAT AL COLUMBOFILIEI ???
TORINO VITTORIO = ARTA !!!
Respect maestre !