INTERVIU CU MULTIPLUL CAMPION ZARAFU REMUS
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 12 iunie 2014
Interviul a fost publicat in Anuarul A.C.P.J.G.-RO
Un columbofil care nu are nevoie de nici o prezentare, un campion înnãscut, un profesionist în adevãratul sens al cuvântului, campionul absolut al asociaţiei pe 2013 la grupa “alte rase de duratã şi altitudine” este domnul Zarafu Remus.
Avem onoarea de a-l chestiona despre probleme legate de porumbei pentru a ne împãrtãşi din vasta experienţa pe care o are:
1.Câţi ani aveţi şi de cât timp creşteţi porumbei?
R: Am 47 de ani şi cresc porumbei din anii copilãriei, practic m-am nãscut cu ei în curte, tatãl meu având şi el porumbei.
2.De cãţi ani participaţi la competiţii oficiale?
R: În competiţi oficiale am participat din anul 1990, iar în1994 am câştigat primul titlu de campion naţional absolut.
3.Cu câte rase de porumbei aţi fãcut performanţa?
R: Performanţa în competiţii oficiale am fãcut cu 3 rase de porumbei : zburãtor ciung de Ploieşti, zburãtor de Galaţi şi zburãtor de Severin.
4.Ne puteţi prezenta detaliat rezultatele dumneavoastrã de-a lungul aniilor?
R: Am crescut din anii copilãriei jucãtorul de Galaţi-varietate zbor, rasã cu care am debutat în competiţi şi cu care am câştigat circa 10 titluri de campion naţional absolut şi totodata titlul suprem de maestru al sportului columbofil.
Am concurat şi cu ciungul de Ploiesti- varietatea a II-a, rasã cu care am câştigat 3 ani consecutivi titlul de campion naţional absolut şi implicit de maestru al sportului columbofil.
Poza facuta la un concurs in anul 1994
O experienţa frumoasã a fost cu Zburatorul de Severin, rasa cu care am intrat în competiţie în anul 2013 câştigând titlul de campion naţional absolut.
5.Cum vedeţi competiţiile cu porumbei de agrement în acest moment ?
R: La ora actualã competiţiile cu porumbei de zbor sunt pe un curs ascendent datoritã numarului mãrit de concurenţi ce vin cu suflu nou iar competiţiile parcã devin mai puternice acest fapt reflectându-se din calitatea zborurilor obţinute de concurenţi.
6.Ce metode de antrenament folosiţi ?
R: Sunt un crescator de tip vechi, deci şi metodele mele sunt laice, zbor porumbeii “la natural” folosind starea de cuib pentru obţinerea formei sportive în etapele de concurs .Consider ca valoarea materialului genetic, antrenamentele calculate şi bine dozate, evitarea pierderiilor la curenţi sunt 3 lucruri care fac diferenţa într-o competiţie .
7.Cu ce lot de porumbei din care selectaţi plecaţi la începutul sezonului ?
R: Lotul de porumbei ce participã la competiţii mi-aş dori sã fie generos, dar datoritã şirului de competiţi anuale nu ne ramân toţi porumbeii de pe un an pe altul (atacuri repetate de şoim , pierderi la curenţi). Este important ca şi crescatorul sã-şi protejeze lotul de concurs împotriva pierderiilor la curenţi care de cele mai multe ori s-au dovedit a fi dezastruase – cãci acolo se pierd cei mai valoroşi porumbei – acest fapt influenţând de cele mai multe ori poziţia în clasament .
8.Ce regim alimentar folosiţi de-a lungul anului ?
R: Ca regim alimentar pentru concursuri sunt un crescator învechit şi folosesc grâu, porumb, sorg şi orzoaicã în hranirea porumbeiilor de competiţie. La lotul de matca folosesc un regim alimentar variat ce conţine boabe de multe feluri, verdeaţa, pâine şi vitamine ,cãci este esenţial ca puii sã creascã sãnãtoşi pentru a fi buni performeri.
9.Credeţi cã existã reţete prin care porumbeii de zbor sã obţina rezultate mai bune ?
R: Sunt convins cã existã multe reţete de hrãnire valoroase dar pentru mine este buna acea reţetã simpla care nu te lasã niciodatã şi conferã siguranţa zborurilor .Valoarea trebuie sa fie datã în primul rând de bagajul genetic al porumbeilor.
10.Ce tratamente faceţi la porumbei de-a lungul anului ?
R: Folosesc tratatamente pentru dehelmintizare şi vaccinez porumbeii la timp. Pentru tratarea tricomonozei folosesc oţet de mere, pentru coccidioza, salmonella, boli respiratorii nu tratez porumbeii decât atunci când e nevoie.
11.Care sunt criteriile pentru a forma un cuplu de matcã ?
R: Împerecheriile le fac dupã regula “cel mai bun cu cel mai bun” dar ţin cont ca şi unul sã se completeze cu celãlalt în corelaţie cu alte calitãţi specifice ale rasei (vitalitate, voinţã, orientare).
12.Ce rase aţi recomanda unui tânar începãtor ?
R: Pe tinerii începãtori îi sfãtuiesc sã nu achiziţioneze porumbei scumpi în primii ani, sã puna în practicã întocmai sfaturile şi învaţãmintele pentru a diminua greşelile şi pierderile inerente oricãrui începator. Le recomand sã creascã rasa care o îndrãgesc cel mai mult, sportul columbofil fiind o pasiune şi nimic altceva.
13.Cum vedeţi columbofilia şi concursurile de porumbei peste 20 de ani ?
R: Pentru mine columbofilia este un dar, felul cum practic acest sport este un dar pentru cei care vin dupa mine, deci am convingerea cã sportul columbofil va avea o frumoasã evoluţie încununatã de rezultate din ce în ce mai rasunatoare.
Mulţumim şi vã urãm success in noul an competiţional.
Poze din crescatoria Zarafu a anilor ’80-’83
4,216 total views, 1 views today
Comentarii