INTERVIURI CU CAMPIONI! Episodul 11, Chirita Marius Stefan, Severin
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 28 februarie 2019
Marius Chiriță este un tânăr crescător ambițios şi pasionat, îndrăgostit de sportul cu porumbei de altitudine! De la crescătorul care în trecut îşi dorea zboruri cât mai lungi cu ore cât mai multe, în prezent Marius este un sportiv care ştie că totul se joacă pe puncte, el axându-se mult pe calitatea zborului, conştient fiind că punctele acumulate pentru a urca cât mai sus pe podium, sunt un raport între CALITATE şi DURATĂ!
1. Câți ani aveți și de când creșteți porumbei ?
R: Chiriță Marius Ștefan, 36 de ani, născut în Drobeta Turnu Severin dar crescut în cartierul militar din Vânju Mare. Amporumbei de când am început să merg și apoi să alerg după ei prin unitatea militară unde lucra tatăl meu, fiind câteva mii de porumbei pripășiți și aclimatizați în podurile pavilioanelor militare!
2. De ce ati ales această rasă ?
R: Cresc zburători de Severin pentru că au multă vitalitate și îmi satisfac pe deplin ambițiile sportive!
3. Ce alte rase ați mai crescut de-a lungul timpului ?
R: Am mai avut gălățeni doar de zbor, zburători de Beograd și tippleri de altitudine. Gălățenii sunt păsări frumoase și cu potențial mare de zbor, dar cred că s-au consangvinizat prea rău și trebuie multă răbdare pentru resuscitare. Zburătorii de Beograd sunt păsări specifice fiecărui columbofil din Serbia, dar la noi nu prea s-au pretat din cauza zonei cu risc maxim de pierdere la curenți. Tipplerii de altitudine ce i-am importat personal acum 10 ani m-au mulțumit cel mai mult și m-au ajutat la formarea unei linii personale de care sunt foarte mulțumit. Nu poți revitaliza niște porumbei fără introducerea unui porumbel total diferit de cei existenți. Norocul meu a fost să găsesc doi semifrați mascul și femelă ce au adus un plus de valoare sportivă!
4. De câți ani participați in competițiile oficiale ?
R: Trecerea la profesioniști a fost în anul 2008 când am cunoscut oameni minunați, dedicați sportului columbofil cu porumbei de altitudine!
5. Cum vedeți competițiile cu porumbei de agrement în acest moment ?
R: În acest moment lucrurile s-au simplificat prin duritatea regulamentelor și doar cei ce au cu adevărat porumbei de altitudine mai pot vorbi oficial în concursuri…. restul ca la piață….dacă mai are cine să îi asculte…
6. Cu ce lot de porumbei începeți un an competițional ? (matcă și lot de zbor)
R: Până toamna anului trecut am avut mulți porumbei în jur de 30 de perechi de matcă și lot de zbor fără număr….dar de anul acesta doar 10 perechi de matcă și 20-30 de porumbei lot de zbor, ce vor intra anual în iarnă! Puțini, dar foarte buni. Restul la ciorbitã!
7. Ce regim alimentar folosiți pentru porumbeii din matcă, dar pentru lotul de zbor ?
R: Ca regim alimentar doar eu știu câte zeci de “rețete” am tot încercat mai mult încurcând porumbeii prin depuneri inutile de grăsimi sau dimpotrivă uscarea lor….dar am vrut să învăț din propriile mele greșeli, experimente. La ora actuală merg pe simplitate și în funcție de buget le fac un amestec asemănător celui din comerț pentru matcă și lot de zbor sau chiar cumpăr mâncarea la sac dacă prind ofertă!
8. Ce metode de antrenament folosiți ?
R: Am selectat porumbeii astfel încât să zboare de pui fragezi și la distanță mare de timp fără să-și piardă forma sportivă! Nu suport porumbeii care zboară la maturitate, efectiv îi ți degeaba un an de zile! Porumbeii de altitudine adevărați zboară de la înțărcare până îi papă șoimii sau se duc la curenți!
9. Ce tratamente le administrați porumbeilor de-a lungul anului ?
R: De câțiva ani tratez doar individual dacă e cazul! Cea mai gravă greșeală este să tratezi inutil un porumbel sănătos doar pentru că e altul bolnav.
10. Care sunt criteriile după care formați o pereche pentru matcă ?
R: Alegerea perechilor de matcă este primul pas important și trebuie alese păsările care să se completeze reciproc în funcție de vitalitate, asociere genetică, performanțe sportive ale lor sau rudelor de gradul 1, 2, 3, etc.
11. Care este secretul rezultatelor foarte bune din competiții ? Care sunt cele mai importante rezultate avute ?
R: Secretul succesului în competițiile columbofilie a fost și este valoarea genetică foarte bună a păsărilor selectate plus managementul aplicat! Poți avea doar campioni în lotul de zbor, dar dacă nu ști să îi duci în ziua etapei….”piețarii”, “cotețarii” de abia așteaptă să-ți sară în “ajutor”.
Am avut mai multe rezultate bune și foarte bune, ajungând campion și vicecampion în același an la două cluburi diferite, dar cele mai semnificative rezultate rămân doborârea recordului la tineret cu 9 ore și jumătate din care 7 ore și 5 minute de dispariție, iar la maturi 11 ore din care 8 ore de paliere superioare mare și puncte sau dispariție!
12. Ce rasă sau rase de porumbei i-ați recomanda unui tânăr începător ?
R: Începătorilor le recomand zburătorii de Severin pentru că își pot aduce aportul prin formarea unei linii personale în cadrul rasei după mai mulți ani de selecție în funcție de exigențele personale referitoare la performanța sportivă și fenotip (frumusețea exterioară care diferă în funcție de gusturi)!
13. Cum vedeți columbofilia și concursurile cu porumbei de agrement peste 10 ani ?
R: Peste 10 ani, din punct de vedere columbofil al sportului cu porumbei de altitudine, eu, personal, sper să fie unificare la nivel național, să putem face clasamente comune după regulamente comune specifice zburătorilor de altitudine!
Mult succes in noul an columbofil !
Interviu realizat de Florea Alex la initiativa lui Bogorodita Laurentiu in colaborare cu Lumea-columbofila.
1,411 total views, 1 views today
Comentarii
2 comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.
Misto zburatorii aia de severin pe dereș .
Felicitări Marius!
Rămâi acelaşi tânăr columbofil ambițios,cu acelaşi CUȚIT ASCUȚIT, atunci când este vorba de selecția porumbeilor!