INTERVIURI CU CAMPIONI! Episodul 10, Daniel Cumpanasu, Craiova.
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 20 februarie 2019
Intevievatul de azi este Daniel Cumpanasu, un tanar crescator de Ciungi de Ploiesti, din Craiova. Pe langa calitatile de zbor ale porumbeilor, acestia prezinta perfect trasaturile rasei. Petrecand zile intregi langa ciungi, Daniel incearca sa-si perfectioneze porumbeii si sa scoata la lumina cele mai bune pasari.
1. Câți ani aveți și de când creșteți porumbei ?
R: Am 29 ani si cresc porumbei de la 14 ani.
2. De ce ati ales această rasă ?
R: Am ales acesta rasa, in primul rand pentru ca este o rasa romaneasca ce se afla in declin de cativa ani, dar si pentru ca mi-a placut calitatea zborului.
3. Ce alte rase ați mai crescut de-a lungul timpului ?
R: Am mai crescut galateni si tippleri de maraton.
4. De câți ani participați in competițiile oficiale ?
R: In competitii oficiale particip din 2016.
5. Cum vedeți competițiile cu porumbei de agrement în acest moment ?
R: Competiile in acest moment sunt intr-un trend ascendent si reprezinta modul in care se face selectia la fiecare rasa de porumbei de inaltime in parte.
6. Cu ce lot de porumbei începeți un an competițional ? (matcă și lot de zbor)
R: Avand in vedere ca sunt inca la inceput, lotul de matca e foarte redus, fiind de parere caci conteaza mai mult calitatea decat cantitatea. Iar ca lot de zbor, incep anul cu maxim 15 porumbei, datorita faptului ca zbor porumbeii foarte mult. Ii zbor mult pentru a-mi face o idee despre pasarile de la matca, dar si din dorinta de a abserva comportamentul pasarilor la conditii de stres si oboseala.
7. Ce regim alimentar folosiți pentru porumbeii din matcă, dar pentru lotul de zbor ?
R: Pentru matca folosesc mancare la sac, iar pentru lotul de zbor folosesc un amentec bazat 50 % pe porumb datorita puterii calorice a acestuia, alaturi de grau, sorg, floarea soarelui si mei.
8. Ce metode de antrenament folosiți ?
R: Ca metode de antrenament folosesc antrenarea porumbeilor o data pe saptamana. Ciungul este genul de pasare care nu are nevoie de zboruri dese. O pasare de calitate dupa al 3-lea zbor iti va arata ce bagaj genetic detine.
9. Ce tratamente le administrați porumbeilor de-a lungul anului ?
R: Ca tratamente folosesc tratamentele de iarna cand pasarile sunt in repaus si anume: pentru tricomonoza, boli respiratorii, salmoneloza si vaccinul impotriva paramixovirozei. Pe timpul anului incercam sa mentin pasarile sanatoase prin tratamente preventive naturiste ca uleiul de usturoi, otetul de mere si kefirul. Nu intra nicio pasare straina in crescatorie dupa tratamentele de iarna si pana in octombrie -noiembrie.
10. Care sunt criteriile după care formați o pereche pentru matcă ?
R: Ca o pasare sa intre la matca trebuie sa se incadreze perfect in standardul rasei si sa aiba calitati de zbor exceptionale. Formez perechile de matca in baza unei consangvinizari care sa nu afecteze calitatea zborului.
11. Care este secretul rezultatelor foarte bune din competiții ? Care sunt cele mai importante rezultate avute ?
R: Secretul rezultatelor bune cred ca este perseverenta si selectia dura . Ca rezultate nu pot spune ca am avut super rezultate care sa ma claseze in locuri fruntase, datorita faptului ca inca nu am matca stabila, dar am avut cateva etape reusite chiar si cu pui zburati in lotul de maturi. Cel mai bun zbor oficial a fost in 2017 (Etapa I maturi) cand am omologat o etapa de 7h:20 min. cu 2h:23 min. disparitie in conditiile unei zile ploioase.
12. Ce rasă sau rase de porumbei i-ați recomanda unui tânăr începător ?
R: Unui tanar crescator ii recomand o rasa ROMANEASCA in primul rand, apoi o rasa pe care sa o inteleaga si sa o fructifice catre perfectiune.
13. Cum vedeți columbofilia și concursurile cu porumbei de agrement peste 10 ani ?
R: Sincer vorbind, columbofilia cu porumbeii de altitudine la momentul actual mi se pare ca este intr-un trend descendent. Apreciez efortul celor care se implica in promovarea raselor de porumbei de altitudine si le multumesc pe acesta cale si ii asigur ca vor beneficia de sprijinul meu oricand si necontenit. Peste 10 ani sper sa fie mai multi crescatori care sa si concureze oficial, cu conditia sa nu se indeparteze de standardul rasei pe care o cresc si promoveaza.
Va dorim mult succes !
Interviu realizat de Florea Alex la initiativa lui Bogorodita Laurentiu in colaborare cu Lumea-columbofila.
1,815 total views, 1 views today
Comentarii
4 comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.
Felicitări Daniel!
Te felicit si mult succes pe mai departe!
Multumesc frumos domnule Laurenţiu
beautiful pigeons breeds