INTERVIURI CU CAMPIONI! Episodul 9: Ploscaru Petre, Severin.
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 6 februarie 2019
Domnul Ploscaru este genul de crescator care nu face decat sa ne bucure prin simplitate, decenta si bun simt. Ciungul de Ploiesti are nevoie de cati mai multi crescatori care sa-i zboare si sa-i pastreze pentru urmatoarele generatii.
1. Câți ani aveți și de când creșteți porumbei ?
Am 52 de ani si cresc porumbei de la varsta de 14 ani.
2. De ce ati ales această rasă ?
Am ales sa cresc Ciungi de Ploiesti, in primul rand, datorita aptitudinilor deosebite pentru zborul de altitudine si durata al acestor porumbei. De asemenea, nu poti sa nu remarci eleganta zborului, frumusetea si desenul penajului acestei rase.
3. Ce alte rase ați mai crescut de-a lungul timpului ?
La fel ca marea majoritate a crescatorilor de porumbei din Severin si localitatile invecinate am fost atras numai de porumbeii de altitudine. Primii porumbei au fost din rasa Zburator de Severin si, in numar mai mic tippler de altitudine sau Galateni la care, in timp, am renuntat in favoarea ciungilor de Ploiesti, crescand numai aceasta rasa din anul 1994.
4. De câți ani participați in competițiile oficiale ?
Particip neintrerupt in competitiile oficiale incepand cu anul 2004, deci anul acesta se implinesc 15 ani.
5. Cum vedeți competițiile cu porumbei de agrement în acest moment ?
Consider ca in acest moment competitiile cu porumbei de agrement sunt pe o linie ascendenta si oricine doreste sa concureze o poate face in clubul care considera ca-l reprezinta cel mai bine.
6. Cu ce lot de porumbei începeți un an competițional ? (matcă și lot de zbor)
La matca 20 – 25 perechi iar lotul de zbor, de-a lungul timpului a fost compus din 15 – 25 masculi.
7. Ce regim alimentar folosiți pentru porumbeii din matcă, dar pentru lotul de zbor ?
Hrana la matca este compusa din grau, porumb, sorg, mazare, floarea soarelui, rapita si granule (concentrate) pentru porumbei din Serbia. Pentru lotul de zbor nu pot spune ca aplic un anumit regim alimentar, consider ca valoarea porumbeilor este foarte importanta indiferent de regimul de hrana.
8. Ce metode de antrenament folosiți ?
Timpul acordat antrenamentelor a fost totdeauna limitat, de cele mai multe ori fiind nevoit sa-i lansez, fara a avea, apoi, posibilitatea sa urmaresc evolutia zborului. Practic este foarte greu sa urmezi un anume program, datorita conditiilor atmosferice riscand sa pierzi cei mai buni zburatori. Important este ca, prin competitie, sa selectezi exemplarele valoroase.
9. Ce tratamente le administrați porumbeilor de-a lungul anului ?
Deparazitare, tratament impotriva coccidiozei, tricomonozei, cai respiratorii si vaccin. Pentru mentinerea sanatatii, pe tot parcursul anului administrez calciu, grit, multiminerale, vitamine, otet de mere.
10. Care sunt criteriile după care formați o pereche pentru matcă ?
Gradul de consangvinitate sa fie intr-o proportie care sa nu afecteze aptitudinile de zbor. Singurul criteriu de selectie ramane performanta sportiva, satisfactia este mai mare daca din imperecherile realizate rezulta exemplare de diverse culori si desene, diversitatea constituind forta si farmecul acestei rase.
11. Care este secretul rezultatelor foarte bune din competiții ? Care sunt cele mai importante rezultate avute ?
Matca am incercat sa o formez numai din porumbei sau din urmasii acestora, care au fost zburatori foarte buni. Participarea in competitii este ca o sabie cu doua taisuri si poate cel mai important lucru este sa nu doresti sa obtii, cu orice pret, rezultate sau trofee. Rezultatele in competitie pot fi influentate de multi factori, insa important este ca an de an sa reusesti imperecheri din care sa rezulte exemplare competitive, care sa fie trecute la matca. In acest sens si porumbeii din fotografii au participat la etape, cu rezultate foarte bune, dar am hotarat ca este mai bine sa fie retrasi din concursuri.
Rezultate in cadrul CNT – FRSC (rasa Ciung de Ploiesti):
Campion national absolut anii 2011 si 2013;
Campion national maturi anii 2010, 2011, 2012 si 2013;
Campion national tineret anii 2008, 2010 si 2013;
Cupa Romaniei 2013.
Rezultate in cadrul ACPJC (grupa “Alte rase de durata si altitudine” )
Anul 2014 locul 3 maturi si tineret, locul 2 general;
Anul 2015 locul 3 maturi, locul 2 general;
Anul 2016 locul 3 tineret, locul 3 general.
12. Ce rasă sau rase de porumbei i-ați recomanda unui tânăr începător ?
Rasa care considera fiecare, important este ca acestia sa fie din linii valoroase.
13. Cum vedeți columbofilia și concursurile cu porumbei de agrement peste 10 ani ?
In ultimul timp am observat o multitudine de postari cu porumbei din rase de zbor in care tendinta este de a se aprecia mai mult aspectul porumbeilor in detrimentul aptitudinilor: zborul de altitudine si durata. Din pacate, acest lucru este neglijat sau este ignorat de multi crescatori, la care performanta sportiva a porumbeilor nu mai conteaza, datorita acestui lucru consider ca participarea in competitii este necesara si benefica pentru rasele de prestatie . Sper ca rasele de zbor sa nu fie transformate in rase de ornament si din contra, crescatorii acestor rase sa le imbunatateasca aptitudinile pentru care au fost create si sa participe in numar cat mai mare in competitiile sportive, cu rezultate mai bune.
Interviu realizat de Florea Alex la initiativa lui Bogorodita Laurentiu in colaborare cu Lumea-columbofila.
265 total views, 1 views today
Comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.