Nostalgie, adevar si istorie columbofila, partea a-3-a
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 21 ianuarie 2015

Interviul dureaza 33 de minute si pe parcursul sau se discuta intamplari si evenimente de arhiva.
Sunt multe lucruri foarte interesante pe care le veti descoperii, dar pentru mine istoria porumbeilor zburatori de Severin, varietatea alb – balan, a fost una din temele care m-a fascinat. Cel care a pus bazele acestei varietati de culoare legendarul Lusu, a fost o persoana cu dizabilitati, care si-a petrecut viata in carucior, facand selectia exemplarelor sub cerul liber, ajutat de tatal sau.
Faptul ca in ultimii ani din viata, nu mai putea nici sa vorbeasca, da indicatii tatalui sau ajutandu-se de o tablita cu cifre si litere.
Acest om a creeat ceea ce poate 50 de oameni perfect sanatosi nu pot sa realizeze, vorbim de o linie de albi, de o frumusete impresionanta, mocsi, cu capete frumoase, fara frunte, cu gene duble laptoase, cu trenatura (aripile purtate sub coada), coada formata din 15 – 16 rectrice.
Perlele rasei zburator de Severin, albii lui Lusu, aveau o constanta de invidiat la zbor. Fiind zburati in stoluri mari de 10 – 15 pasari, reuseau sa realizeze mai tot timpul zboruri de 5 – 6 ore, cu 4 -5 ore de zbor, in puncte si disparitie. Adevarate masini de lupta, de lux, au fost un etalon al frumusetii, constantei si zborului de mare calitate.
In zilele cu, curenti de aer favorabili si cu presiune optima, ei puteau sa zboare pana dupa-amiaza, realizand un spectacol ce incanta inimile pasionatilor de columbofilie din acele vremuri.
Tot pe parcursul acestui episod, domnul Lupulescu ne explica cum zburau porumbeii din rasa zburator de Severin in anii 1960 – 1980 si la alti crescatori si cum in una din zile, a lansat 35 de porumbei, la scurt timp un alt vecin al sau lansand alte 35 de exemplare. Unindu-se stolul de 70 de pasari incepe ascensiunea si in scurt timp intra pe altitudine de puncte, licarire si disparitie.
Pe tot parcursul zilei, stolul de 70 de porumbei, apare-dispare, acel joc intre inaltimea de puncte si cea de disparitie realizand un spectacol inegalabil!
La ora 15, dupa 8 ore de zbor, din adancul cerului se rupe prima pasare si aterizeaza in cateva minute pe casa domnului Florica Lupulescu. In orele urmatoare porumbeii incep sa coboare atat la dansul cat si la vecinul sau. Din stolul de 70 de pasari, o parte coboara la 9 – 10 ore, altii la 11 – 12 ore de zbor, iar cateva exemplare sunt reperate la lasarea intunericului tot la inaltime de puncte.
Dupa o noapte cu multa adrenalina, in care crescatorul nu prea a putut sa doarma, dimineata apar si exemplarele care din cauza intunericului nu au putut sa coboare seara.
Exista pe vremea aceea marele avantaj, ca pe timpul noptii, porumbeii nu erau luati cu mana sau cu clei, de pe blocuri si cladiri inalte, bine-iluminate, braconierii fiind mai putini la numar si mai putin inversunati.
Marturisesc ca dupa terminarea interviului am mai ramas alaturi de domnul Florica Lupulescu si de domnul Nicu Trandafir inca 3 ore, ascultund cu deosebita placere intampari si evenimente legate de zborurile cu porumbei zburatori de Severin, din anii 1960 – 1980 , din orasul nostru.
Acesti doi oameni au avut norocul sa se nasca si sa traiasca intr-o perioada in care in Drobeta Turnu Severin columbofilia fusese dusa la rang de arta!
Conluzia care s-a desprins din aceste discutii de arhiva, este una singura, in acei ani in orasul nostru existau porumbei foarte frumosi ca aspect, cu un zbor de calitate si durata, de invidiat!
Eu ma inclin cu respect in fata acestor oameni si in putinul timp liber pe care il am, voi aduce in fata dumneavoastra, aceste legende care in prezent au depasit respectebila varsta de 70 de ani.
Daca tot am vorbit in acest episod despre varietatea de culoare alb-balan, a zburatorului de Severin, impreuna cu prietenul meu Ionut Barboianu, va vom prezenta si cateva fotografii cu acesti porumbei, in prezent, aflati in proprietatea domnului Marius Varzescu, din Pitesti, presedintele comisiei de standardizare de la Uniune.
Laurentiu Bogorodita
4,814 total views, 1 views today
Comentarii