RASELE DE ALTITUDINE SI DURATA PREZENTE IN COMPETITIILE ORGANIZATE DIN ROMANIA
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 1 februarie 2017
Bogorodita Laurentiu
La o evaluare atenta a raselor de altitudine si durata, prezente in competitiile din Romania ultimilor 20 de ani, ne dam seama ca numarul lor a crescut:
– Ciung de Ploiesti;
– Galatean, varietatea zbor;
– Rosu de Targoviste;
– Berzat de Budapesta;
– Zburator de Severin
si mai nou, in ultimii ani:
– Zburator de Belgrad;
– Tippler, varietatea altitudine;
– Tippler pakistanez.
Suntem in 2017 si o noua rasa va intra in circuitul competitional, o rasa deosebita care sigur va face furori,
Zburatorul Iranian.
Istoria zborurilor din Iran este cunoscuta publicului larg.
Stolurile de 700 – 1200 de porumbei, lansate in concursuri, temperatura de 45 – 55 grade, la care se zboara porumbeii, sunt doar cateva elemente care parca ne trimit intr-o lume mirifica!
Ceea ce te incanta, dar in acelasi timp te face sa apreciezi si sa respecti tot mai mult aceste competitii inventate de popoarele persane, este altitudinea fantastica la care zboara acesti porumbei pe tot parcursul zborului.
Fiind extraordinar de cald la sol, porumbeii zboara foarte sus, GPS-urile de reperare localizandu-i constant la aproximativ 1500 metrii, altitudine.
In acest an, o sa-mi concentrez atentia catre Liga Profesionista a Crescatorilor de Porumbei de Altitudine si Durata din Romania si catre promovarea acestei rase de exceptie, zburatorul iranian.
La final o sa postez cateva fotografii, cu porumbei iranieni, prezentand astazi exemplare din o parte, din varietatile de culoare existente. In topicele care vor urma, vom aduce in fata dumneavoastra si alte exemplare, din alte linii cunoscute in Iran si cu ajutorul doctorului Nader, vom afla cat mai multe lucruri despre acesti zburatori de altitudine de temut!
7,222 total views, 2 views today
Comentarii
26 comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.
Din discutiile pe care le-am avut cu o parte din prietenii columbofili care lucrează in Anglia , Germania si Italia , in lunile viitoare vor aduce in Romania , multe exemplare de porumbei iranieni . Vasi din Iasi , a cumparat deja din Anglia 12 exemplare . Mai am si alți prieteni columbofili , plecati afara care au fost contaminati cu acest curent !
Unde sunt așteptări foarte mari la fel o sa fie și dezamăgirea pe măsură și încă ceva “La pomul lăudat sa nu te duci cu sacul”. Chiar așa de temut sa fie acești zburători iranieni?Și încă ceva atunci când vorbim de atâtea grade la care sunt supuși acești porumbei Sa nu uitam ce clima este in Iran (uscata)și ce clima este la noi unde umiditatea îi omoară pe porumbeii noștri. Vă Salut și va doresc numai bine.
Bine punctat, Relu!
As paria oricand pe Ciung sau pe galatean intr-o competitie directa cu acesti “iranieni” sau zburatori de Beograd….
Avem aici crescatori adevarati gen Ploscaru, Raiciu, Zarafu, care oricand pot concura impotriva stolurilor de corcituri sau de….drogati!
Nimeni nu poate nega o realitate , cat de patriot ar fi el !
La ei in tara porumbeii iranieni zboară 10-14 ore , la înălțimi foarte mari . Si sa-mi fie cu iertare ; Porumbeii de la noi din tara , la 50 de grade , lesina . Nu se mai pune problema sa mai faca si performanta !
Mie imi place patriotismul dumneavoastra domnule Hagiu , insa ca sa convingeti cu porumbeii dumneavoastra trebuie sa mai demonstrati ceva si pe cer . Ati format un grup pe facebook , insa acolo totul se rezuma la poze si la filmulete la hranitorul de mâncare . De zbor nu zice nimeni nimic ! Rase de zbor au ajuns rase de ornament .
Buna dimineata !
Si pe mine ma doare ce s-a intamplat cu ciungul de Ploiesti in ultimii ani ,cum au reusit acesti ,,cunoscatori” sa-l transforme dintr-o rasa foarte buna de zbor ,intr-o rasa de ornament .Majoritatea crescatorilor fac selectia la voliera .Mai sunt o alta categorie care incearca sa zboare in concursuri dar nu fac 15 min. de disparitie si se descalifica si cei 3-4 mai cunoscuti care fac baremele …Ma surprinde ca tocmai aceia care nu reusesc sa faca nici macar baremele acelea foarte mici de altitudine si durata ,vin sa ne spuna cat de tari sunt rasele romanesti si cat de rai sunt acei crescatori care nu le cresc !Cati crescatori mai ridica de pe casa la zbor ciungi de Ploiesti ,in orasul Ploiesti ?
Dan …….eu am demnitatea de a trece numele întreg și așa o fac toți cei care au coloana vertebrala,cât despre grup nu va privește ca eu nu mă apuc sa chestionez pe nimeni cât și Cum zboară porumbei fiecărui om înscris în grup .Cel care simte sa spună câte ceva despre un exemplar o face liber fără sa fie presat de cineva.Si nici perioada în care ne aflam nu ne permite sa descriem un zbor și mai ales un zbor neoficial, cel mai bine este sa îndrum oameni sa zboare oficial și după site-ul își face treaba. Pana în acel moment ne rezumam la foto \video la hranitoare. Nu știu cine sunteți și ce porumbei aveți,dar dacă aveți iranieni eu vin la zbor sa îi văd ca sa nu mai am o impresie eronata despre acești porumbei de temut.Si știu ca domnul Nader are și dacă sunt invitat merg la zboruri oficiale cu cea mai mare plăcere. Am mai spus și mă repet nu mai comparați clima și gradele de la noi cu cele din orientul mijlociu(Iran, Irak ,Afghanistan,etc )Și de aici îmi pot face o părere de cunoștințele pe care le aveți în legătură cu zborurile de porumbei. Atât am avut de spus. Numai bine!
Alt anonim ,alt comentariu. Nu va înțeleg fraților ce va face sa va ascundeți după deget.Claseaza tu ca asta se dorește sa fie cât mai multe clasări. Eu măcar am bunăvoința Și nu îmi este nici rușine pentru ca perseverenta este cea mai buna alegere pentru a reuși.
Ciungii de Ploiesti,aceia tafalogi cu tartita lata si picioare scurte,au ajuns sa zboare ca voltatii maghiari.Dai cu pietre dupa ei si se ascund dupa cos.
Ciungii cei noi,cei hibridati cu tippler englez,au picioarele mai lungi,coada mai ingusta si isi tin aripile putin sub nivelul cozii.Acestora cam nu le place sa faca disparitie,uneori se plafoneaza,alteori cam largesc tura.
Ca fac un zbor bun si 3 proaste si asta este adevarat.Dar ca sa astepti o zi cu,curenti ascendenti sa se duca si porumbeii cingi de Ploiesti noi,sus,este cam neplacut.Mai rau este ca daca te uiti in clasamente chiar si zborurile omologate,alea putine cate sunt,se opresc undeva la 3-5 ore.
Nu vreau sa supar pe cineva dar trei sferturi din porumbeii ciungi de Ploiesti din România , sunt porumbei de ornament !
Este greu sa-i recomanzi unui începător pasionat , sa se apuce sa creasca aceasta rasa . Eu cresc berzati de Budapesta , dar intamplator mi-au mai trecut prin cotet si 3-4 perechi de ciungi de la “campioni” .
Hibridarile realizate in Ploiesti,acum 30-40 de ani,ciung de Ploiesti + Zburator de Nikolaev,la momentul respectiv au dat roade.
A urmat perioada anilor 1990-2000,cand in ciungul de Ploiesti deja existent,a fost introdus masiv tipplerul englez si rosul de Targoviste.Principalii responsabili pentru acest tip de hibridare au locuit in Timisoara,Arad,etc.!
Palfi Ianosi,a fost primul columbofil care dupa ce a adus la el in cotet ,,ciungi de Ploiesti” de la Arad si Timisoara,a afirmat ca acesti porumbei sunt modificati,sunt altceva.
Pe Palfi Ianos nu l-a deranjat neaparat prezenta glandei uropigiene,nu l-a deranjat nici faptul ca descendentii acestor porumbei aveau coada mult ingustata si erau inalti pe picioare,ce l-a deranjat insa,a fost faptul ca porumbeii isi modificasera si modul de manifestare in aer.Plecau in lungime si ajungeau foarte greu sus.
O alta manifestare in aer foarte deranjanta,din punctul de vedere al cunoscatorului in materie de ciungi de Ploiesti, Palfi Ianosi,a fost iutirea zborului.
Toti cei care am vorbit cu campionul Palfi,stim aceste detalii. Cand aveti drum in Cluj,treceti pe la batranul campion si o sa va imbunatatiti cultura generala.
Lipsa de informatii,pe voi tinerii pasionati de ciungii de Ploiesti,va baga in ceata.Va chinuiti,faceti eforturi financiare,luati porumbei cu carte de vizita si la final deceptie totala.Nu reusiti la concursuri sa faceti nici macar baremele acelea simbolice.De ce se intampla aceste lucruri,exista explicatii clare!
In primul rand salut prezenta in competitiile din Romania a zburatorilor iranieni, tinand cont de prezentarea facuta, doresc sa le vad prestatia in tara noastra. Asa cum se intampla la toate rasele de porumbei de prestatie, la fel si la ciungul de Ploiesti, in cadrul rasei se gasesc de la exemplare de exceptie pana la exemplare fara nicio valoare sportiva. Fiind crescator si concurent cu aceasta rasa, observ faptul ca, din pacate, se pune mai mult accentul pe aspectul exterior si nu primeaza aptitudinile de zbor. De aceea consider ca participarea in competitii a cat mai multor concurenti, in special a baietilor tineri trebuie incurajata, in felul acesta fiind selectati si inmultiti zburatori cat mai valorosi.
Felicitari pentru comentariu domnule Ploscaru !
Sunteti mare !Trebuie sa luptam impotriva celor care promoveaza porumbeii DOAR in functie de aspect si impotriva celor care NU promoveaza zborul si se rezuma la ,,Felicitari ,frumos !”, ,,Da ,Foarte frumos !”In conditiile in care ei nu sunt capabili sa faca niste bareme necajite!
Pana acum ceva timp era o vorba:,,la fotbal si agricultura se pricepe toata lumea”iata ca acum, mai nou,toata lumea se pricepe si la porumbeii de inaltime.Dupa polemicile care au fost cu privire la galatean si zburator de Severin,acum a venit randul si ciungilor de Ploiesti sa intre sub tirul acestor asa zis ,,specialisti”, care vor sa para ,,fini” cunoscatori ai intimitatilor rasei, se erijeaza mai apoi, in formatori de opinie. Consider ca fiecare este liber sa creasca porumbeii care-i plac,insa este deranjant faptul ca se incearca sa se inoculeze niste concepte total gresite gen ,,ciung de Ploiesti linia noua?!”sau se incearca sa se generalizeze ideea ca mai intai, ciungul ar fi fost hibridat cu zburator de Nikolaev si mai apoi cu tippler englez. Daca s-au facut astel de incrucisari s-au facut la scara foarte mica, infima, tinand cont de realitatile acelor vremuri cand nu era libera circulatie si comunicarea din vremurile de azi, rasa fiind raspandita in toata tara iar crescatorii colaborau foarte rar. Personal am vazut exemplare care semanau foarte bine, practic fiind identice provenind din crescatorii din Ploiesti, Targoviste, Cluj (de la dl. Palfi), Arad, Timisoara, Severin sau Craiova incadrandu-se in standardul rasei Acelasi lucru se intampla si cu galatenii din diverse colturi ale tarii. Nu trebuie sa fii patriot, dar spre deosebire de alte multe lucruri bune din tara noastra care au fost distruse,trebuie sa fim mandri ca rasele romanesti, la fel ca acum 20 de ani sunt gata sa intre in competitii si sunt sigur ca nu se vor face de ras!
Domnule Ploscaru , sunteti un simpatic si încercați sa mai salvați ce se poate salva !
Toata lumea stie ce s-a intamplat cu rasa ciung de Ploiesti , toate lumea vede ca in competitii mai participa 5 % din crescătorii de ciungi , insa dumneavoastra încercați sa ne spuneti ca iarba este rosie si cerul este galben .
Apreciez patriotismul dumneavoastra , dar era mai corect sa recunoașteți ca ciungul de Ploiesti actual , mai este doar o umbra din ceea ce a fost in trecut !
Ciungii de Ploiesti niciodata nu s-au manifestat in zbor ca tipplerii maratonisti … Din pacate in zilele noastre aceste lucruri se intampla frecvent , chiar daca astazi dumneavoastra doriti sa recunoașteți , sau nu !
Va multumesc ca ati aparut domnule Sandulescu N., pentru ca mi-ati ridicat mingea la fileu, deoarece de ceva timp vroiam sa postez un comentariu, asupra unui aspect pe care-l consider neplacut: in ultimul timp observ faptul ca tot mai des posteaza comentarii baieti care nu isi dau numai numele complet sau numai prenumele, posibil sa fie pseudonume, deoarece prin clasamente vad ca nu apar, alti apar cu pseudonime. Un lucru frumos ar fi daca macar in aceste comentarii ar spune lucruri interesante, dar in majoritatea cazurilor se marginesc la cel mai simplu lucru la indemana oricui, sa atace unii concurenti, sa faca comentarii de genul ,,porumbeii din rasa x zboara putin” sau ,,a zburat si nu a facut baremul”.Consider ca cei ce isi ascund identitea sau inca nu concureaza trebuie sa dea dovada de o minima decenta si sa se abtina de la acest gen de comentarii. Niciodata nu am vazut baieti care concureaza sa faca acest gen de comentarii, sa atace pe alti colegi sau alta rasa, pentru ca ei stiu mai bine ca oricine care sunt rigorile competitiei, sacrificiile pe care uneori trebuie sa le faci, ca poti sa ai ani mai buni sau mai slabi, existand un respect reciproc. Acum 2-3 ani majoritatea concurentilor aveau o prezenta constanta in comentarii, in ultimul timp insa acest lucru se intampla din ce in ce mai rar, chiar cineva remarca acest lucru ca in afara lui Laurentiu nu se mai implica nimeni. Nu stiu din ce motiv nu se mai implica ceilalti colegi, dar mie personal acest gen de comentarii nu-mi plac si in momentul acela am dorit sa fac acest comentariu. Asa si in cazul acestui topic, atunci cand Hagiu Relu atragea atentia sa avem rabdare, pentru ca in ultimii ani au mai fost rase straine mediatizate(care in tarile de bastina realizeaza rezultate uluitoare) facandu-se investitii numeroase la preturi exorbitante si pana acum rezultatele nu au fost nici pe departe pe masura asteptarilor. Imediat au aparut comentarii din partea unor anonimi, atragand atentia ca a zburat si nu a facut baremele, ca rasa ar fi slaba si hibridata, etc. Cu toate ca rezultatele, inca nu au fost pe masura potentialui porumbeilor, in orice caz, rasa nu s-a facut de ras si la fel ca in fiecare an va participa in competitii. Apropo, in afara lui Claudiu Zavoianu(deocamdata exceptia care confirma regula) sunt nerabdator sa vad cati concurenti romani vor concura cu rasele straine si cu ce rezultate!
Am vazut domnule Sandulescu N.ca doriti sa achizitionati exemplare din rasa respectiva, foarte bine este alegerea dumneavoastra( pe care o respect) va doresc succes si sper sa va vad prin clasamente cu niste rezultate pe masura!
Stiu ca timpul este cel mai bun judecator, inchei aici si nici nu voi mai raspunde la alte eventuale comentarii.
Dle PLOOSCARU aveti perfecta dreptate an cea ce sustineti ,ca majoritatea postarilor sant false aveti an severin crescatori care vor numai raul,au stricat totul ce sa omologat alias zburator de severin an schimb vor iranieni,tipleri corci si alte minunotii dar nu vor rasele romanesti o sa ma antrebati de ce nu cresc eu rase romanesti,An z\ona Satu- Mare an 1972 cand am venit eu an satu -mare am facut cunostinta cu noii zburatori ,zburatori de budapesta,tippler englez cu regulament original si ciung de ploesti la care nu se reusise sa aiba un regulament de zbor pana tarziu cu o munca enorma a reusit sa al puna Dl sasu ioan ,daca gresesc ,iartatima.Atat stiu ca an 1982 a fost organizat primul campionat national cu porumbei de zbor din Romania cu o munca enorma a dl Sasu ioan an cadrul clubului Cosmos/30\5 satu-mare.
Domnule Sofronia,la Drobeta Turnu Severin,in cadrul clubului Drobeta,club patronat de CNT Satu Mare,se zboara corcituri de tippler englez,cu zburător de Severin si pe fisa de zbor apare numele de zburător de Galați.La Satu Mare se stie acest lucru,dar nimeni nu face nimic.90 % din crescătorii din clubul Drobeta,club afiliat la CNT Satu Mare,nu au nici macar un porumbel Galatean in coteț.Eu cand afirm acest lucru jur pe biblie;dumneavoastra jurați pe biblie,ca nu sunteti străin de aceste falsuri?Ce legatura au acesti porumbei cu zburatorii de Galați?
Este penibil ce se întâmpla!Nu stiu cum va vine sa mai faceti si pe lupul moralist!?
Rușine !!!!Faptele vorbesc!!!
Domnule Dan Sorescu eu cred ceea ce afirmați la comentariul 18 și sunt de părere ca este un lucru rușinos. …vinovații în prima faza sunt concurenții din ziua concursului care se mint pe ei înșiși în privința a ceea ce au în voliere iar apoi vinovați se fac și albitrii care îi albitreaza în ziua respectiva deoarece observa caci concurentul urmează sa lanseze la zbor hibrizi și tace mai mult și noteaza în fisa de zbor ca păsările zburate apărtin unei rase….. rușinos …..
Mana pe mana se spala,domnule Cumpanasu!
Arbitri azi sunt arbitri,maine sunt concurenti;Serviciile se intorc domnule Daniel.
Nea Sofronea facea mai bine sa-ti vada de treaba,atata timp cat aceste lucruri sunt stiute de toata lumea!
In plus clubul Drobeta face clasament comun cu clubul Alfa Calafat.Clubul Drobeta zboara corcituri de tippler cu zburator de Severin,clubul Alfa Calafat zboara galateni.De ce in clasamente toti apar sub numele de zburator de galati???
Eu as raspunde dar nu vreau,ii las pe cei de la C.N.T. SATU MARE sa raspunda.
Cumpanasu Daniel, culoarea nisipie, asa cum aveti si dumneavoastra in cotet, si va spun ca am si eu, provine de la tippleri. Ciungii nu au avut gena respectiva, care de fapt imprastie culoarea dungii din coada pe tot corpul, facand un porumbel albastru sa fie negru si unul rosu sa fie mai spalacit(ca nisipii), culoarea de la nivelul dungii fiind argintie la cei pe rosu, numele recunosct international al culorii fiind lavander. Acum ca v.am spus asta si porumbeii aia s.au intersectat cu tipplerii cu multe generatii in spate, o sa ii eliminati pentru ca s.a perpetuat o gena de culoare care provine de la alta rasa? Sau o sa o sa ii folositi in continuare pentru ca sangele intre timp a fost spalat si corespund ca zbor si in mare masura ca aspect cu ceilalti ciungi pe care ii aveti? Eu pe ai mei ii pastrez. Lucrurile sunt ceva mai complexe decat par la prima vedere, problema e cu scoaterea la inaintare a infuziilor la primele generatii, care degenereaza rasa, fara a.i aduce inapoi in ce ar trebui sa fie.
Domnule Stanciu nu va contrazic e posibil ca undeva în spate sa fie lucraturi cu tipleri dar pe parcurs datorita întoarcerii hibrizilor în ciungi timp de cateva generatii și datorita segregarii caracterelor recesive,au făcut ca produsul finit (nisipiul) care e la mn sa nu prezinte astfel de caractere de hibridare.zborul e caracteristic ciungului ,își păstrată caracteristica unica duar ciungului și anume bătaia aripei iar produșii lui se încadrează în standardul de ciung iar dacă ne uitam în standardul ciungului observam toate varietățile de culoare…. Dacă va uitați în voliera la mn o sa vedeți un Trestiu pe roșu de 2013 cu inel galben.ăla e tatăl nisipiului. ..întotdeauna an fost împotriva încrucișărilor intre diferite rase de porumbei și sunt de părere ca standardul unei rase trebuie respectat…toți albitri care își exercita dreptul de a albitra un concurent la vederea unor trăsături ce nu se încadrează în standardul rasei ce urmează a fi lansata ar trebui sa ia masuri. ….dar datorita prieteniei uitam de omenie și corectitudine….
Domnule Stanciu dacă ne uitam pe descrierea standardului ciungului de ploiesti făcuta de nea Dadu o sa remarcam ca marii titani ai rasei ciungi de ploiesti frații Pantu, Paul și Misu Pantu dețineau toată paleta de culoare la rasa ciungi inclusiv nisipii deci ciungul a avut și are gena pt culoarea nisipiu .
Singura rasa romaneasca de zburatori care are gena spread este negrul codalb, poate daca i.au folosit pe aia la crearea ciungilor. Dar se pune intrebarea de ce gena spread se gaseste doar la linia asta mai mica, mai inalti in picioare si cu zbor mai rapid si nu se gaseste si la ceilalti ciungi, scurti pe picioare, cu coada lata si trena mare. Argumentul ca aia au nikolaev in ei nu tine, pt ca printr.o hibridare, se aduc gene noi, nu se indeparteaza unele deja existente.
Se mai pune si problema ca nisipiul fiind o denumire populara, e posibil ca aia ai fratilor Pantu sa fi fost altceva decat cei de acum si doar sa semene.
P.s. Hai sa ne oprim aici cu ciungii pt ca suntem in afara subiectului articolului.
A. Stanciu & Cumpanasu…nu sunteti deloc pe langa subiect. Cititi titlul! Este chiar interesant si constructiv dialogul vostru.