Rotind în jurul porumbiței sale
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 6 septembrie 2020
Turnantul de Rin
Cu secole în urmă, în Olanda și Belgia erau obișnuite concursurile așa zișilor -porumbei isteți-. Cu timpul acest sport columbofil a regresat, în primul rând datorită răspândirii porumbeilor de sport și a celor ornamentali.
În zilele noastre, sportivii celor două țări se străduiesc să reînvie acest sport foarte frumos. Cei mai potriviți în acest sens sunt -Turnanții de Rin-, creați cu circa un secol și jumătate în urmă în regiunea Rinului. Capul acestor porumbei este lunguieț, cu frunte lungă împinsă înainte, ceafa fiind ornată cu un moț ascuțit. Ochi întunecați, ciocul de lungime mijlocie, deschis la culoare. Gâtul este scurt. Penele de avânt sunt strâns lipite de corpul îndesat, aproape ating capătul cozii. Picioarele sunt neîncălțate. Albe sunt penele capului și 6 – 8 remige principale, restul penajului este colorat. Exemplarele roșii, galbene și cenușii au coada albă, coada celor albaștri este albastră intensiv, cu chenar negru la capăt, exemplarele negre au coada neagra.
Cea mai carcteristică însușire a rasei este zborul lor neliniștit, continuu si rotitor. Masculul care face curte femelei, rotește cu lovituri puternice de aripi, la o ânălțime de 50 – 100 cm, deasupra femelei, descriind 1 – 4 cercuri cu diametru de cca 2 metri ân aer, cercuri denumite de crescători -inele-. Acest zbor specific al porumbeilor turnanți stă la baza concursurilor, care se țin în perioada Ianuarie – Martie, premergător ciclului de punerii ouălor.
Primăvara, în ziua fixată pentru concurs, crescătorii se adună într-o sala mai mare, ca să-și măsoare forțele. Aduc cu ei masculii și femelele încă nepuse în pereche. În mijlocul sălii așeaza o boxă de sârmă, mai încăpătoare. În boxă se așează mai întâi porumbița, apoi urmează prezentarea jocului masculului. Proba se desfășoară individual. După ce masculul este introdus în boxa, începe să facă curte dând zgomotos din aripi, apoi descrie cercuri deasupra porumbiței. Pe urmă coboară și începe să turuie. În acest fel a îndeplinit prevederile concursului și primește dreptul la cea de a doua încercare. Arbitri punctează porumbeii în baza cercurilor efectuate.
Nu este ușor să obligi maculul să execute rotirile într-un mediu necunoscut. Se cere un simț fin, pentru arealiza un start corect și pentru alegerea femelei potrivite. Aici se include și observarea, respectiv manipularea corectă a porumbeilor. Fără o pregătire la obiect, nu se pot obține punctaje mari și pot apărea surprize neașteptate.
Rotirile trebuie exersate. Masculul trebuie învățat și antrenat. Prin separarea mascului de femelă în perioada premergătoare concursului, îi mărim pofta de concurs. Masculii sunt ținuți închiși fiecare separat într-o boxă și nuami o dată pe zi, la hrănire, pot vedea femela pe care o simpatizează cel mai mult. Este un amănunt foarte important ca în atare situație, el să poată zbura spre femelă din mâna concurentului. Astfel, în scurt timp masculul devine docil. Când ăl prindem, El simte că-l așteaptă femela.
Extras din Farmecul columbofiliei – Feliciu Bonatiu
525 total views, 2 views today
Comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.