VITAMINOZELE LA PORUMBEI
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 6 iunie 2014
Vitaminozele sunt boli produse din lipsa (avitaminoze) sau insuficienţa (hipovitaminoze) vitaminelor, substanţe indispensabile activităţii vitale a organismului. După cum se dizolvă în grăsimi sau în apă, vitaminele se grupează în liposolubile (A, D, E şi K) şi hidrosolubile (complexul vitaminelor B, C, H).
Vitaminoza A.Vitamina A se mai numeşte vitamina epiteliilor şi fanerelor. Ea are o mare importanţă pentru porumbel. Intre vitamina A, alte vitamine liposolubile şi hormoni există strînse interacţiuni. Are un rol în creşterea şi dezvoltarea tineretului, mărirea rezistenţei naturale a pielii şi mucoaselor, împotriva pătrunderii agenţilor patogeni.
- Semnele bolii. Deficitul de vitamina A se manifestă prin stagnarea creşterii la tineret; se instalează o blefarită cu fotofobie şi epiforă (flux lacrimal), ca urmare a inflamării mucoasei conjunctivale, de obicei a unui singur ochi. Alături de aceste modificări oculare se întâlnesc depozite cazeoase la baza limbii; pe bolta palatină, keratinizarea mucoaselor, cu formarea de papile cornoase, apariţia cu frecvenţă crescută a leziunilor renale şi a gutei.
Alături de tulburările arătate, se pot instala enterite, coriză şi inflamaţii ale mucoaselor respiratorii. Picioarele, aripile, ciocul, tegumentele sunt de culoare palidă, iar penele sunt zbîrlite, uscate, mate. Puii de porumbel cu hipovitaminoză A sunt mai sensibili la boli infecţioase şi parazitare.
- Modificări anatomo-patologice. La necropsie se constată pe mucoasele faringiană, palatină şi în prima jumătate a esofagului noduli mici de culoare alb-gălbui şi colecţii mucoase în sacul conjunctival. Se va face diagnostic diferenţial faţă de ornitoză, micoplasmoză cu modificări mult mai grave afectînd un număr mare de porumbei.
Vitaminoza D. Această vitamină are un rol major în reglarea metabolismului fosfo-calcic. În cazul unui raport calciu-fosfor nefavorabil, necesarul de vitamina D creşte foarte mult. În acest scop se vor introduce în raţie untură de peşte şi furaje care conţin provitamina D. Porumbeii adulţi îşi acoperă uneori nevoile de vitamina D şi prin secreţia glandei uropigiene, produs care la curăţatul penelor cu ciocul ajunge în organism. La rasele de porumbei care nu posedă astfel de glandă se va asigura un aport de vitamina D în hrană.
Vitaminoza E. Carenţa în vitamina E prejudiciază creşterea funcţiei de reproducţie, determină tulburări grave la tineret şi la porumbiţele adulte în perioada ouatului, scade valoarea biologică ouălor la clocit, iar puii sunt mult mai sensibili la infecţii.
Vitamina E asigură în organism păstrarea şi utilizarea vitaminelor lipo- şi hidrosolubile. Fenomenele carenţiale pot fi provocate şi de administrarea alimentelor alterate, a unturii de peşte cu termen de valabilitate depăşit.
Vitaminoza K. Vitamina K (vitamina coagulării) este prezent în toate furajele verzi. Hipovitaminoză K este rar întâlnită la porumbei. Insuficienţa sau lipsa acestei vitamine duce la hemoragii tisulare sub formă de placarde, care pot produce moartea porumbelului.
Un deficit de vitamina K se produce în urmă unui tratament îndelungat cu sulfamide şi antibiotice, dacă nu se ţine seama de necesitatea unui aport suplimentar de vitamina K. Porumbelul are nevoie în primul rând de vitamina K3. Vitamina K1 exercită acţiune mult mai redusă. Uneori se poate instala hipovitaminoză odată cu tratamentul contra coccidiozei.
Vitaminozele B. Complexul vitaminic B. Prin termenul de complex B se desemnează o grupă de vitamine B. De o importaţi deosebită pentru porumbel este vitamina B1 (tiamina). Semnele clinice ale carenţei poartă numele de polinevrită alimentară sau boala beri-beri. Afecţiunea poate evolua acut, subacut şi cronic.
În forma acută, boala evoluează în 1 – 3 zile; porumbeii sunt abătuţi, prezintă mişcări anormale ale picioarelor şi aripilor, torticolis şi nu-şi pot redresa corpul în poziţia normală.
În formele subacute şi cronice cei bolnavi stau izolaţi, n-au poftă de mâncare, slăbesc foarte mult; gâtul este încordat, capul fiind adus pe spate.
- Diagnosticul este uşor de precizat, dacă se ia în considerare deficitul de vitamina B1 din furajele administrate.
Vitaminoza H. Vitamina H (biotina), ca si vitamina A, este considerată o vitamină a pielii şi fanerelor. Aceasta vitamină stimulează funcţiile pielii.
Vitaminoza C. Vitamina C (acidul ascorbic) este sintetizată în organismul porumbelului prin metabolismul glucidic. Dat fiind însă rolurile sale multiple în organism, poate fi necesar, pentru o mai bună funcţionare a organismului şi creşterea rezistenţei la boli.
4,136 total views, 2 views today
Comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.