Zburatorul de Kursk
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 8 martie 2014
Originar din Federatia Rusa, orasul Kursk, unde a fost creat la sfarsitul secolului XIX. Este un porumbel de talie mijlocie, constitutie robusta, scurt pe picioare, neincaltat. Are capul rotund si nemotat, ochi negri sau gri-argintii. Ciocul de dimensiune mijlocie si culoare deschisa. Gatul mediu ca lungime si gros, pieptul larg. Aripile late, lungi si drepte sau trenate. Coada lunga, lata, compusa din 12 – 14 pene. Penajul este bogat si lucios.
Se cunosc varietati negre, rosii, galbene, albastre si gute care au varful aripilor albe (5 – 10 remige primare) cu sau fara brezatura alba pe cap, uneori baltatura se extinde si asupra trunchiului la asanumitele „cotofene”.
Ceea ce face ca rasa aceasta sa fie una aparte este stilul ei de zbor, asemanator cu al ciocarliei. Porumbeii se ridica spre cer, aproape orizontal, batand iute din aripi, ajungand la altitudine foarte mare, uneori disparand din campul vizual, in tot acest timp stolul mentinandu-se pe verticala crecatoriei. Majoritatea porumbeilor care apartin rasei pot sta in aer, in medie, 5 – 6 ore, insa exemplarele bine antrenate in conditii meteo favorabile ajung si la 8 – 10 ore de zbor. Zburatorii de Kursk poseda un dezvoltat simt de orientare, prin urmare, se pierd rareori.
Referinte: Peterfi Stefan – Cresterea porumbeilor (editia II, 1970), www.golubevod.com, www.kusbaz.ru, www.oldloft.ru, www.homepigeons.ru
Primit pe mail
6,097 total views, 1 views today
Comentarii
6 comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.
Foarte frumos stilul de zbor.
interesant ca din ei mai si joaca
Pare-se ca una din rasele ce stau la baza crearii Zburatorului de Kursk ar fi Jucatorul barbos de Orlov (“Orlovskiye boroduny” – borundu – barba. Nume datorat modului in care este repartizat desenul penajului – pe fond negru barba, 5 – 6 remige primare si burta sunt albe). O rasa foarte buna zburatoare si jucatoare creata in anii 70 – 80 ai secolului al XVIII-lea de contele A. G. Orlov. Pana la inceputul secolului XX era foarte raspandita in Federatia Rusa, centrele majore de crestere fiind Moscova si Tula (orase situate la Nord de Kursk).
se inalta pe verticala nu pe orizontala cred ca asa e bine
Nu e nici o greseala, se refera la pozitia porumbelului in zbor, la felul cum isi tine el corpul.
De unde se poate cumpăra această rasă ?. Cine are de vanzare ?.
Zburători de Kurska.