Regulamentul Ligii profesioniste a crescatorilor de porumbei de altitudine si durata
Postat de Lumea-Columbofilă.ro la 5 mai 2017
In urma discutiilor purtate cu, columbofilii care participa in competitia organizata de Liga Profesionista, la cererea dumnealor, am decis de comum acord, sa aducem anumite modificari la regulamentul initial, in acest fel, dandu-i regulamentului de zbor al Ligii Profesioniste, forma finala.
Liga Profesionista, a luat viata ca o dorinta a crescatorilor de porumbei de altitudine si durata , de a evolua.
Asa cum am spus, in Liga vor fi acceptati doar columbofili care privesc sportul cu porumbei ca pe o pasiune, ca pe o forma de relaxare si destindere si nu fac din acest hobby, o patima!
Celor care au facut trecerea de la sport, la obsesie columbofila, le spun cu tot respectul ca este mai bine sa nu isi doreasca sa intre in Liga, deoarece in Liga cuvantul de ordine, este liniste!
Este foarte important ca in viata, sa se urmareasca calitatea si nu cantitatea!
Liga poate functiona decent si cu 3 concurenti, dar la fel de bine poate activa si cu 10 concurenti sau chiar mai multi. Conditia obligatorie este ca toti concurentii sa aiba calitate umana.
Toate aceste lucruri nu vor ramane la faza de teorie si vor fi puse inca de la inceput in practica. Nu vom filozofa, vom stabilii reguli. Cine nu poate fi decent, va pleca!
Acestea fiind spuse, vom trece la Regulementul de Zbor, al Ligii Profesioniste , regulament care a fost discutat in mare parte la ultimele topice de pe site-ul lumea-columbofila.ro!
REGULAMENT DE ZBOR
ART.1
In aceasta competitie sunt acceptati porumbei din rasele de altitudine si durata. Stolul de concurs al fiecarui concurent, va fi compus din minim 21 de porumbei. Porumbeii din componenta stolului, trebuie sa corespunda aceleiasi rase, numele rasei cu care se concureaza, fiind trecut cum este firesc pe fisa de zbor.
ART. 2
Ora de start se va stabili de catre concurent.
ART. 3
In caz de conditii meteo nefavorabile, zborul poate fi reprogramat!
ART. 4
Lansarea va fi sincrona, recomandabil ar fi ca cei minim 21 de porumbei care participa in concurs, sa fie eliberati din custi speciale, cu usa rabatabila, pe lateral, custi folosite in columbofilia cu porumbei voiajori, sau direct din crescatorie.
In primele 5 minute de la lansare, crescatorului i se ofera posibilitatea sa goneasca eventuali porumbei care s-au lasat pe acoperisul casei sau pe gratare.
Dupa trecerea celor 5 minute mentionate, nici un crescator nu va mai folosi steaguri, sau alte obiecte care pot influenta desfasurarea concursului.
ART. 5
Fiind vorba de un numar mare de porumbei si de faptul ca in zona mai sunt si alti porumbei, obligatoriu porumbeii trebuie sa fie insemnati, prin vopsire, pentru a putea fi identificati de arbitrii. Se va folosi spray special. Nu se accepta vopsirea pe toata suprafata corpului, genul acesta de vopsire facand ca porumbeii sa se repereze mai greu si in aprecierea palierelor sa fie o eroare de un palier, in unele situatii.
ART. 6
Aprecierea palierelor de inaltime, se face cu ochiul liber, fara folosirea mijloacelor optice, exptie facand ochelarii de soare sau de vedere.
ART. 7
Stolul majoritar care este arbitrat, este compus din 50 % + 1, din porumbeii lansati. In cazul unui stol de 21 de porumbei la lansare, stolul majoritar este compus dintr-un numar de 11 porumbei, restul de 10 porumbei, fiind considerati rezerve.
Exemple ipotetice: In cazul in care doi porumbei nu mai revin pana la lasarea intunericului (sunt luati de soimi, de curenti de aer, etc.), zborul se incheie cu porumbelul numarul 9, stolul majoritar fiind format din porumbeii 9 – 19. Deci grup de 11, din totalul de 21 de porumbei lansati, doar ca din 10 rezerve initiale, au mai ramas doar 8.
ART. 8
Pe parcursul zborului se vor aprecia 4 paliere de inaltime:
- a) – zborul de joasa inaltime se considera pana in momentul in care nu se mai pot observa culorile pasarilor;
- b) – zborul de medie inaltime se considera din momentul in care nu se mai pot observa culorile pasarilor pana in momentul cand miscarile aripilor se disting cu greutate;
- c) – zborul de mare inaltime incepe cand miscarile aripilor se disting cu greutate si inceteaza cand porumbeii din componenta stolului majoritar se disting exact cat un punct.
Punctul real, este acel punct obtinut prin punerea pixului sau a varfului creionului pe coala alba de hartie.
- d) – Zborul de “puncte si disparitie” incepe in momentul in care porumbeii din componenta stolului majoritar se disting exact cat un punct si pana cand stolul dispare.
ART. 9
Foarte important este baremul de intrare a stolului pe palierul de puncte, licarire, sau disparitie. Acest barem este de maxim 75 de minute de la lansare. Concluzia este ca in prima ora si jumatate, pentru a nu fi descalificat, stolul majoritar, trebuie sa presteze minim 15 minute pe palierul de puncte, licarile sau disparitie.
Acest barem este acelasi, atat la zborurile cu porumbei maturi, cat si la cele cu porumbei tineri.
ART. 10
La fel de important este baremul de rasa de altitudine. Pentru a realiza acest barem si a nu fi descalificat, stolul de concurs trebuie sa presteze 50 % din durata zborului, pe palierul de puncte, licarire sau disparitie.
ART. 11
(1).Palierele de inaltime vor fi apreciate numai cand stolul se afla deasupra locului.
(2).Daca porumbeii din stolul majoritar se deplaseaza in lateral pe un anumit palier de inaltime si apar pe un alt palier, punctele vor fi acordate astfel: 50 % din timpul respectiv, va fi punctat pe palierul initial unde porumbeii au disparut, iar restul de 50 % din timpul respectiv de zbor, va fi punctat , pe palierul unde porumbeii din stolul majoritar, au aparut.
(3). La fel se procedeaza si in cazul porumbelului de 50 % + 1, deci porumbelul care inchide zborul. Daca coborarea acestui porumbel, nu se realizeaza corect, in ordine descrescatoare a palierelor de altitudine, punctele, vor fi acordate in felul urmator: 50 % din acest interval de timp, va fi punctat cu punctajul care se acorda pentru palierul la care porumbelul respective a disparut si restul de 50 %, cu punctajul care se acorda pentru palierul la care porumbelul respectiv a aparut.
Daca in aceste conditii, concurentul nu doreste sa piarda puncte, din punctajul general, poate sa solicite, sa realizeze inchiderea zborului cu porumbelul coborat inaintea porumbelului respectiv, sacrificand in acest caz o rezerva, etc., cu conditia ca acest porumbel sa fi coborat in ordine descrescatoare, de la palierele superioare, la cele inferioare, trecand treptat prin fiecare palier!
In acest caz, este posibil ca, concurentul sa pierda din durata zborului, dar va castiga foarte mult ca numar de puncte in clasamentul general!
ART. 12
Articolul nr. 12, este propus in urma discutiilor avute pe internet, cu domnii Cristi si Doman si din acest motiv se va intitula articolul “Cristi + Doman”.
Conform acestui articol, orice stol majoritar, care pe parcursul zborului, efectueaza mai mult de doua oscilatii intre palierele superioare (de puncte sau disparitie si inaltime mare) si palierul de inaltime medie, sa fie descalificat!
In concluzie, doua oscilatii ale stolului majoritar, intre aceste paliere de inaltime sunt permise, la a-3-a oscilatie de acest gen, stolul este descalificat.
Nu se vor considera oscilatii si nu vor fi monitorizate, genul de oscilatii produse prin atac clar de soim, uli, sau alte pasari rapitoare! Vorbim de acele situatii, cand soimul este vazut ca ataca concret, sparge stolul si il dezorganizeaza.
A doua situatie in care oscilatiile nu vor fi monitorizate, se regaseste in cazul cauzelor naturale severe, aparute pe parcursul zborului. Gen furtuna puternica.
In acest caz, arbitrul va mentiona in fisa de zbor, la punctul nr. 11, ca descalificarea s-a produs conform articolului nr. 12, din Regulamentul de Zbor.
Trebuie evitat acest gen de oscilatii, acestea nefiind specifice stolurilor compuse din porumbei care fac parte din rasele de altitudine si durata
ART. 13
Daca stolul de concurs, pleaca in lungime, din paliere inferioare (inaltime joasa, sau medie) si nu revine in maxim 30 de minute, in conul de 45 %, automat intervine descalificarea. Rasele de altitudine sunt rase cu zbor concentric si chiar daca stolurile sunt atacate de soimi, ele se regrupeaza si revin in conul de 45 %.
In multe situatii intalnite pana in prezent, plecarea in lateral (in lungime), se realizeaza datorita manifestarilor specifice ale anumitor porumbei, care de multe ori, desi sunt zburati in competitii ca porumbei de altitudine si durata, ei au manifestari asemenea porumbeilor de maraton. Aceste probleme trebuie stopate prin regulamente de zbor serioase.
ART. 14
Terminarea zborului se realizeaza atunci cand au coborat 50 % + 1, din stol, sau la solicitarea concurentului. Zborul se mai poate termina in cazul descalificarii, sau a opririi zborului prin influentare.
ART. 15
Influentarea se realizeaza prin eliberarea porumbeilor care formeaza grupul folosit la influentare. Se recomanda ca acesti porumbei sa aiba aripa legata sau pene taiate in aripa, pentru a nu pleca la zbor si a se intalni cu porumbeii din concurs.
In moment in care se elibereaza porumbeii, se face stop cronometru.
Punctajul final al zborului, la etapa respectiva, se va calcula pana in momentul in care s-a realizat influentarea, cu conditia ca pana la lasarea intunericului, porumbeii sa coboare, sa intre in crescatorie si sa fie prezentati arbitrului. (Asta in conditiile in care porumbeii sunt vopsiti, conform art. nr. 5).
ART. 16
Baremul de incadrare la coborare, este de 3 ore, dar se prelungeste automat pana la lasarea intunericului, tinand cont ca toti porumbeii sunt vopsiti, prezentand semne distinctive.
ART. 17
Terminarea concursului se realizeaza atunci cand coboara ultimul porumbel. Acest porumbel valideaza porumbelul de 50 % + 1, care inchide zborul.
ART. 18
Calendarul competitional:
Vor exista doua etape cu porumbei maturi, care se vor realiza in intervalul 6 mai – 9 iulie si doua etape cu porumbei tineri, care vor avea loc in intervalu 26 august – 15 octombrie.
Fiecare concurent are obligatia sa anunte cu cel putin o saptamana inainte, intentia de a zbura, pentru a se putea rezolva problema arbitrilor. In cazul nostru avand concurenti in mai multe judete ala tarii, totul trebuie planificat din timp. Aceasta formula care da posibilitatea concurentilor sa aleaga zilele in care vor zbura, bineanteles in intervalul anuntat, este imprumutata din campionatele arabe si persiene.
Concursurile se pot efectua insa, doar in zilele de sfarsit de saptamana, mai exact, sambata sau duminica.
ART. 19
Arbitrii si arbitrajul:
Arbitrajul se poate face si reciproc intre concurenti, dar se poate apela si la arbitrii profesionisti si onesti, oameni care sunt acceptati de catre conducere, in corpul de arbitrii.
Relatia dintre concurent si arbitru, trebuie sa fie o relatie bazata pe corectitudine si respect reciproc. In cazul in care apar discutii contradictorii, obligatoriu va fi sunat arbitru controlor, sau membrii din conducerea ligii, acestia avand obligatia de a media conflictul.
Daca exista posibilitatea, acestia se vor deplasa la fata locului si vor analiza si rezolva problemele aparute.
In cazul cand concurentul jigneste arbitru, sau pe cei care vin sa solutioneze neantelegerile aparute, ii denigreaza, sau are un comportament necorespunzator, in acel moment, acestia vor parasi locatia concurentului, urmand ca, concurentul sa fie exclus definitiv.
ART. 20
Cota de participare si premierea:
(1) Cota de participare pentru fiecare etapa, este de 100 lei.
Dintre acesti bani, 50% vor reveni castigatorului locului 1 maturi, diferenta de 50%, vor merge in fondul de premiere (bani din care la sfarsitul anului se vor cumpara cupe si medalii) si se vor plati clasamentele.
La fel se intampla si in la etapele de tineret. 50% din suma va reveni castigatorului locului 1 tineret, diferenta de 50% va merge la fondul de premiere si se vor plati clasamentele.
(2) La finalul anului, la fel cum s-a procedat in anul 2016, la Cupa Prieteniei, vor fi acordate 3 cupe castigatorilor locurilor 1, 2 si 3 maturi si alte 3 cupe castigatorilor locurilor 1,2 si 3 tineret.
Podiumul final, atat la maturi, cat si la tineret, se stabileste prin cumularea (adunarea) punctajelor obtinute la cele doua etape din calendarul competitional.
Descarca fisa de zbor
4,399 total views, 1 views today
Comentarii
4 comentarii
Parerea ta conteaza!
Retine: Comentariul va fi facut public dupa aprobarea sa de catre administratorul blogului.
Da .Champions League in columbofilie !
Incepe o noua era in columbofilie!
In majoritatea sporturilor, a existat un moment, in care s-a facut trecerea de la amatori, la profesionisti!
De exemplu in box, cat de important este sa reusesti sa faci acest pas!
Buna!
In competitia noastra, participa porumbei din urmatoarele rase:
1.Zburator de Severin;
2.Ciung de Ploiesti;
3.Rosu de Targoviste;
4.Galatean – varietatea zbor;
5.Tippler – varietatea altitudine;
6.Tippler pakistanez;
7.Zburator iranian;
8.Berzat de Budapesta;
9.Zburator de Belgrad.
Fie ca cei mai buni sa castige!
FELICITĂRI !!!